SAMHÄLLE 2024-02-29 KL. 13:48

Skiljeman avgör hyrorna för privata lägenheter i Laholm

Av Rickard Gustafsson

11 procents hyreshöjning yrkade Fastighetsägarna GFR. Helt orimligt, ansåg Hyresgästföreningen. Förhandlingarna strandade och ska nu avgöras av en särskild skiljeman. Hundratals hyresgäster hos privata fastighetsägare i Laholm kan därför få vänta till i april innan de får veta hur mycket hyrorna höjs.

Skiljeman avgör hyrorna för privata lägenheter i Laholm
Hundratals hyresgäster hos privata fastighetsägare i Laholm väntar fortfarande på besked om hur stor hyreshöjningen blir för 2024. Foto: Rickard Gustafsson

Texten har uppdaterats med ett förtydligande i slutet av artikeln kring gasprisstöd.

I slutet av november förra året kom Hyresgästföreningen och Laholmshem överens om en 4,6-procentig höjning för 2024, vilket omfattar knappt 1 500 kommunägda lägenheter.

På den privata sidan har hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen pågått sedan i slutet av september. Trots försök att komma överens står parterna fortfarande extremt långt ifrån varandra och förhandlingarna har helt strandat.

Under februari vände sig Fastighetsägarna till Hyresnämnden och begärde att hyrorna för cirka 4 000 lägenheter i Laholm, Halmstad, Falkenberg och Hylte ska avgöras av en särskild skiljeman.

Senast den 21 mars ska skiljemannen meddela en skriftlig rekommendation och därefter har parterna två veckor på sig att skriva ett nytt avtal.

Hyresnämnden i Göteborg har utsett en oberoende skiljeman som ska avgöra hyrestvisten. Foto: Johan Wingborg

LT har varit i kontakt med Fastighetsägarna som informerar att de yrkar på 11 procent i hyreshöjning, retroaktivt från den 1 januari 2024.

Fastighetsägarna har hela tiden krävt att de måste få täckning för sina kostnader – då precis allt har blivit dyrare samtidigt som hyrorna är den enda intäkt de har. Utan kompensation för kostnadsökningar försämras möjligheterna till förvaltning och underhåll vilket i förlängningen gör hyresgästerna till de största förlorarna, hävdar branschorganisationen.

Hyresgästföreningen i sin tur avfärdar Fastighetsägarnas yrkande och anser att det är helt orimligt att alla kostnader trycks över på hyresgästerna. Vad man yrkar på vill man inte avslöja. Nicklas Lidholm som förhandlat för Hyresgästföreningens räkning säger dock till LT att målet varit att träffa ett avtal i paritet med nivåerna som slutits med allmännyttans bolag i de respektive kommunerna.

Lidholm uppger också att det är tråkigt att alla möjligheter att komma överens inte uttömts, då Fastighetsägarna direkt valde att begära skiljeman och förbigå alternativet medling.

Nicklas Lidholm på Hyresgästföreningen beklagar att Fastighetsägarna GFR hoppat över steget där parterna söker medling och direkt ansökt om att begära skiljeman. Foto: Filippa Ländin/Marie Walther

Totalt väntar över 140 000 hyresgäster i 90 kommuner runt om i landet på avgörande av skiljeman. En första indikation på vartåt vinden blåser kanske kan ses i Göteborg. Där rekommenderade skiljemannen nyligen att en rimlig hyreshöjning är 5,3 procent, vilket var långt från Fastighetsägarnas yrkande på 12 procent.

En som väntar på besked är Mathias Nilsson, vd för Gunnohus. Han har 115 lägenheter i Laholm och tycker att det är tråkigt att parterna inte lyckats enas i ett avtal.

– Oavsett vad höjningen blir kommer det inte bli roligt att skicka ut fakturan med den retroaktiva höjningen. Men jag tror att alla mina hyresgäster har förståelse och är beredda på att det kommer en höjning, säger Mathias som satt upp information om tvisten i alla portuppgångar.

Mathias Nilsson, vd på Gunnohus, hade gärna sett att hyrorna för 2024 var klara. Han tycker inte om att behöva kräva sina hyresgäster på hyror retroaktivt. Foto: Rickard Gustafsson

Nilsson inser att alla har mindre pengar i plånboken i dag, men att det även gäller fastighetsägarna.

– Jag tror de flesta fastighetsägare blöder. De 4,6 procent som Laholmshem höjt med räcker inte för min verksamhet. Det är framför allt ökade kostnader för räntor, gas, el som är de tre stora puckarna.

Elstödet som utbetalats av staten blev en liten lättnad, men Nilsson är ändå kritisk mot regeringen. Han önskar att det gasprisstöd som förra året riktades till privathushåll även skulle ha omfattat företag.

– Av mina totala kostnader för el och gas så står gaskostnaderna för 85 procent. Gaspriset har gått som en raket och jämfört med 2020 var det över tredubbelt så dyrt under 2022 och mer än dubbelt så dyrt ifjol. Så för oss fastighetsägare i Laholm och södra Sverige hade det varit bättre med ett gasstöd, men gas används inte i Stockholm där politikerna sitter, säger Mathias – inte utan viss sarkasm i rösten.

LÄS MER: Så hög blir hyran för Laholmshems hyresgäster

FAKTA: Så funkar det med särskilda skiljemän

Hyresvärdar som är medlemmar i branschorganisationen Sverige allmännytta kan vända sig till Hyresmarknadskommittén för att lösa tvister som är kopplade till hyresförhandlingarna. Men för privata hyresvärdar har det tidigare inte funnits någon liknande möjlighet.

Sedan 1 januari 2023 finns en ny möjlighet för att lösa hyresförhandlingar när privata värdar och Hyresgästföreningen inte kommer överens.

Sedan lagändringen kan i korthet hyreskonflikter nu lösas av en skiljeman som utses av Hyresnämnden. Det ska vara någon som är opartisk och oberoende och som ska komma med en skriftlig rekommendation som värdarna och Hyresgästföreningen sedan måste godta.

För att systemet med en skiljeman ska fungera fullt ut måste Hyresgästföreningen och de privata hyresvärdarna vara överens och mynna ut i ett avtal.

Källa: Hem & Hyra