SAMHÄLLE 2022-04-20 KL. 14:51

Skänkte pant för sju miljoner kronor

Av Rickard Gustafsson

Tillhör du dem som skänker panten när du lämnar dina pet-flaskor och aluminiumburkar? De som tryckte på ”Biståndsknappen” i Coop-butikerna runt om i Sverige skänkte totalt sju miljoner kronor förra året. Pengar som går till trädplantering i Afrika.

Skänkte pant för sju miljoner kronor
Salome Oside bor i Kajagongo, Kenya. Tidigare gick familjens mark inte att odla på. Lösningen blev agroforestry – att plantera träd och grödor ihop. Nu finns pengar till skolavgifter och mat på bordet. Foto: Elin Larsson/Vi-skogen

För 25 kronor kan en bonde i östra Afrika plantera ett nytt träd. Träden ökar inkomsterna och tillgången till näringsrik mat, samtidigt som de skyddar mot torka, skyfall, jorderosion och andra effekter av klimatförändringarna som i dag drabbar miljontals människor i Afrika.

Totalt skänktes det pant för sju miljoner kronor i svenska Coop-butiker. Kunder hos butikerna i Laholm och Knäred bidrog med drygt 14 000 kronor.
– Viljan att bidra är fortsatt hög bland svenskarna. Under förra året samlade vi in mer pengar från pantautomaterna än på många år. Det gör att vi kan plantera ännu fler träd i östra Afrika och därmed arbeta mot fattigdom, klimatförändringar och minskad biologisk mångfald, säger Eva Åberg, verksamhetschef på Vi-skogen.

Sedan starten 2004 har kunderna som trycker på Biståndsknappen skänkt 112,6 miljoner kronor. Det motsvarar över 5,6 miljoner träd.