Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-05-05 KL. 15:25

Sara Claes vill få sin publik att tänka till

Av Johan W Jönsson

Sara Claes Schmidt gästade Laholms teater med sin föreläsning ”Från man till människa”. Föreningen RSMH Laholm Sunt förnuft arrangerade och 80 personer kom för att lyssna på den inspirerande föreläsaren.

Sara Claes vill få sin publik att tänka till
Sara Claes Schmidt kom med sin föreläsning "Från man till människa" till Laholms Teater. Foto: Johan W Jönsson

Sara Claes har föreläst i 17 års tid. Först pratade han om transvistism och sedan om HBTQ. Men det gör Sara Claes inte på samma sätt längre.

– Jag vet ju inget om trans, jag vet bara hur jag har det. Då ändrade jag och började prata om HBTQ. Sedan insåg jag att jag kan inget om det heller.

– Alla människor är olika. Då kan man inte gå en kurs i transvistism. Alla transpersoner är ju olika. Hur är HBTQ-personer? De är olika, fortsätter Claes.

I sin föreläsning försöker han få folk att tänka till. Människor fållas in i olika grupper men alla är olika.

– Jag vill att folk ska bli medvetna kring hur vi tänker. Jag jobbar mycket med filmer. Och så pratar jag lite om det klippet och så rullar det framåt steg för steg.

Frågor som Sara Claes pratar om är ”Vad är normalt? Vem är normal?”

– Hur är man när man är normal? Det är ungefär fyra procent av befolkningen som är normal. Då är det helt plötsligt onormalt att vara normal.

Han tar också upp frågor som ”Vem är du?”

– Får man frågan vem är du, så svarar de många kanske med yrkestitel, kön och så vidare. Men det är inte hur jag är, utan det är vad jag är. Vi är inte riktigt klara med vad vi pratar om där.

– Vi vill så gärna vara som alla andra och så gör man lite våld på sig själv för att vara som alla andra. Man kan säga att jag föreläser om ett sätt att tänka.


Camillorna Larsson och von Wowern från RSMH Laholm hälsade Sara Claes välkommen till Laholms Teater. Foto: Johan W Jönsson


Sara Claes började föreläsa år 2005 och har kört sin föreläsning ungefär 2 000 gånger. Inte exakt samma men ungefär. Han har tagit bort lite och lagt på annat efter hand.

Han satt själv ”i garderoben” innan han kom ut som transperson i slutet av 1990-talet. Han var livrädd för att inte bli accepterad för den han var.

– Jag trodde aldrig att folk skulle respektera mig för den jag var. Så gick jag på en transträff 1998. Och vad hände? Ingenting! Vem hade lurat mig att sitta i garderoben? Ingen brydde sig ju.

– Varför har jag suttit och tillåtit omvärlden styra hur jag ska tänka om detta? Vill jag klä mig så här så gör jag det. Svårare är det inte. Det handlar om att respektera sig själv.

Sara Claes säger att om någon har problem med att han är trans, så är det deras problem och inte hans. Det är den som har problemet som har något att bearbeta och inte han.

– Flyttar jag över problemet där det hör hemma så blir det mycket enklare. Jasså, du har problem med det? Som det kan bli. Varför har du det? Vad är normalt och vad är onormalt?

Har du märkt någon skillnad på din publik under åren du föreläst?

– Det vet jag inte. Jag kan bara konstatera att jag har förändrats ganska mycket och jag utgår från att samhället har förändrats. Men under all dessa år har jag inte fått en enda negativ reaktion.

– Jag har föreläst för ungefär 30 000 personer om året. Jag tror inte att de har kommit för att jag är transperson utan för att de hört att det är en bra föreläsning och vill lyssna på det jag säger.

Sara Claes menar att om man tycker att det är konstigt med transvitism så finns det mycket annat som är konstigt också.

– Golf till exempel. Man klär sig i speciella kläder, går över en bana och ska hitta det hålet långt där borta. Så ska man göra det 18 gånger. Transpersoner är betydligt mindre konstigt än golf.


Sara Claes Schmidt tackas av RSMH:s Camillor von Wower och Larsson. Foto: privat