Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-11-04 KL. 06:02

Så ska kommunen klara framtidens välfärd

Av Carina Nilsson

Antalet 80-plussare ökar samtidigt som antalet barn och unga minskar de närmsta sex åren. Dessutom beräknas hela 16,2 procent av de kommunanställda att gå i pension fram till år 2030.
Markaryds kommun har nu tagit fram en plan för hur man ska kunna klara att anställa och behålla tillräckligt många medarbetare.

Så ska kommunen klara framtidens välfärd
Sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden kommer att vara eftertraktade framöver, bland annat då antalet 80-plussare väntas öka stort. Foto: Bildbyrån

Kommunfullmäktige i Markaryd beslutade vid sitt senaste sammanträde att anta en kompetensförsörjningsplan för år 2024-2030.

– Det här är en av de största utmaningarna som vi har framöver – att hitta tillräckligt med kompetent arbetskraft. Antalet äldre blir fler samtidigt som de som ska försörja oss och arbeta blir färre, säger kommunalråd Bengt Germundsson (KD).

Han konstaterade också att Markaryd trots allt klarar den utmaningen bättre än många andra kommuner. I hela Sverige väntas antalet 80-plussare öka med nästan 50 procent fram till år 2031.

– Antalet 80-plussare väntas öka med drygt 25 procent men det finns kommuner där antalet ökar med 90 procent. Och vi ser inte heller vi tappar lika många i arbetsför ålder som andra kommuner. Så det kunde ha varit bättre men också långt värre, konstaterar kommunalrådet.

Att hitta tillräckligt med kompetent arbetskraft, bland annat till äldreomsorgen, är en av kommunernas stora utmaningar framöver. Foto: Stellan Nilsson

I hela Sverige kommer det att vara störst behov av att anställa sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden. I Markaryd finns det också en utmaning att rekrytera högskoleutbildad personal och personal med yrkeslegitimation. Kommunen anställer också ofta nyexaminerade som lämnar organisationen efter en kortare tid.

– Vi behöver hela tiden arbeta för att vara en attraktiv arbetsgivare och ta tillvara arbetskraftens hela kapacitet. Vi behöver införa tekniska lösningar som befriar personalen från vissa arbetsuppgifter och vi behöver skapa friska, hållbara och attraktiva arbetsplatser där anställda orkar arbeta heltid, säger Bengt Germundsson och fortsätter:

– Tre av fyra av våra medarbetare är kvinnor och många arbetar deltid. Frånvaron är också högre på grund av sjukdom och föräldraledighet. Att de anställda orkar jobba heltid och kan försörja sig är också en fråga om självständighet – att inte vara beroende av en gubbe som tjänar pengar.

Både Germundsson och oppositionsråd Joakim Pohlman (S) tryckte även på vikten av ett gott ledarskap.

– Det är en friskfaktor och en viktig del för att få de anställda att trivas och stanna kvar. Jag har bland annat träffar företrädare för Kommunal och diskuterat detta. Vi behöver ett tillitsbaserat ledarskap och kan inte ha chefer som ska detaljstyra allting. Cheferna behöver ta tillvara på de anställdas kompetens och våga släppa delar till arbetstagarna, säger Joakim Pohlman.