Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-05-18 KL. 07:07

Rullstolsburna Berit hyllar kommunen

Av Rickard Gustafsson

En hög tröskel hindrade rullstolsburna Berit Johannesson från att besöka konstutställningen i Rådhuset. Dagen därpå hörde hon av sig till Laholms kommun som omgående ryckte ut och byggde en ramp. Nu hyllar hon kommunen för deras snabba insats och servicekänsla.
– Jag vill ge Laholmshem en jättestor eloge som fixade det så snabbt, säger hon till LT.

Rullstolsburna Berit hyllar kommunen
Kommunens snabba bygge av en ramp över tröskeln i Rådhuset gjorde att Berit Johannesson fick möjlighet att ta del av konstutställningen som bara pågick under fyra dagar. Foto: Rickard Gustafsson

Som funktionshindrad är det inte ovanligt att bli förbisedd. Det har Berit Johannesson från Göstorp, som blev rullstolsburen för två och ett halvt år sedan, fått erfara många gånger.

Tillgänglighetsanpassningar har gjorts på många ställen, men är inget som kan tas för givet.

– Det är alltid en massa telefonsamtal om man vill besöka platser man inte varit på förut. Det är inte ovanligt att det är tre-fyra trappsteg och då kommer jag ju inte in, säger Berit som är mycket konstintresserad.

Inför förra årets konstrunda kontaktade hon arrangören Konstliv Halland och ifrågasatte varför det i deras folder inte fanns information om vilka utställningar som kan besökas av rullstolsburna.

– De sa att de inte tänkt på det, men lovade att ordna det. I år hade de märkt ut det i sin folder, vilket är jättebra, säger Berit.

Under Kristi Himmelfärdsdagen gav sig Berit, tillsammans med tusentals andra hallänningar, ut på konstrunda.

Hon besökte fyra konstnärer som i foldern prytts med ”rullstolsymbolen”, men vid besöket på samlingsutställningen i Rådhuset i Laholm stötte hon på patrull.

– Jag kom inte in i ett av utställningsrummen för det var så smalt vid ena dörren och så hög tröskel vid den andra. Då blev jag faktiskt lite sur, berättar Berit som fick vända hem.

Berit som beskriver sig själv som ”envis, tålmodig och envis igen” gav inte upp.

Berit Johannesson lovordar Laholms kommuns akutinsats för att tillgänglighetsanpassa Rådhuset i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson

På fredagsmorgonen ringde hon till Medborgarservice och beskrev sitt problem. Eftersom det är Laholmshem/Kommunfastigheter som ansvarar för fastigheten på Stortorget hänvisades hon dit.

– Kvinnan jag talade med sa att det skulle bli svårt då det var klämdag och att många tagit semester. Men hon sa att hon skulle se vad hon kunde göra, berättar Berit.

Samtalet gav effekt. Hantverkare från det kommunala fastighetsbolaget snickrade ihop en ramp, vilket gjorde att Berit under söndagen kunde återvända till Rådhuset.

– Jag vill ge Laholmshem en jättestor eloge som fixade det så snabbt. Det överraskade mig och de är värda alla tummar upp och rosor som man kan tänka sig.

– Kommunen får mycket skit, men jag tycker också att de ska få beröm när de gör något bra, säger Berit som även passar på att dela ut ett fång rosor till ”kommunens fantastiska hemtjänst” som hjälper henne fem gånger om dagen.