SAMHÄLLE 2023-12-08 KL. 09:25

Reservkraftverk ska hjälpa Ukraina

Av Carina Nilsson

Markaryds kommun har bytt ut ett reservkraftverk som tidigare har använts på Ekliden i Strömsnäsbruk, och skänker nu det gamla reservkraftverket till Ukraina

Reservkraftverk ska hjälpa Ukraina
Markaryds kommun har skänkt ett reservkraftverk som inte längre behövs i kommunen, till Ukraina. Verket hämtades i Strömsnäsbruk för vidare transport till Ukraina. Foto: Markaryds kommun

Politikerna i kommunstyrelsen har bedömt att kommunen inte längre har någon nytta av reservkraftverket och att det kommer till större nytta i Ukraina.

MSB har tidigare efterlyst vatten- och avloppsmaterial som kan användas för att ge stöd till Ukraina. Efter att kommunstyrelsen fått svar att det fanns ett behov av reservkraftverket beslutade man att skänka bort reservkraftverket.

Reservkraftverket, som drivs med diese, väger närmare sex ton och hämtades i slutet av november vid reningsverket i Strömsnäsbruk för vidare transport till Ukraina.

– Jag hoppas att reservkraften Markaryds kommun skickar kan bidra till att hålla ljuset tänt när det är, och känns, som mörkast, säger Isak Lång som är enhetschef för vatten och avlopp i Markaryds kommun.