SAMHÄLLE 2022-05-16 KL. 09:51

Regionen uppmanar – förnya dina recept!

Av Rickard Gustafsson

Region Halland går även i år ut med en uppmaning till hallänningarna om att passa på att förnya recept på medicin, preventivmedel eller hjälpmedel. Detta görs i förebyggande syfte för att avlasta vården samt att människor inte ska riskera att stå utan medicin i sommar.

Regionen uppmanar – förnya dina recept!
Riskera inte att stå utan viktig medicin i sommar. Foto: Magnus Andersson

Precis som ifjol vid den här tiden uppmanar Region Halland att invånarna i Halland redan nu ska förnya sina recept för att inte riskera att stå utan medicin under sommarmånaderna.

Anledningen är att bemanningen inom vården under semestertider är lägre och ordinarie personal har periodvis ledigt.

Det betyder att det kan ta längre tid att få sina recept förnyade. Senast den 20 juni behöver receptförnyelserna komma in, men helst innan, för att vården ska hinna med.
– Det är bra för både patienter och vårdpersonal om rutinärenden som att förnya recept görs innan semestrarna börjar. Det är viktigt att vården räcker till för dem som behöver den mest i sommar och förstås att ingen riskerar att stå utan viktig medicin. Så det bästa är att förnya sina recept nu direkt, säger Ola Johansson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Förra året ökade antalet förnyade recept via 1177 Vårdguidens e-tjänster under maj och juni med 15 procent jämfört med samma period 2020. Och detta efter att det året innan ökade med 23 procent.

Förnya recept på 1177.se
• Recept förnyas hos den mottagning som skrivit ut receptet.
• Enklaste sättet är att logga in på www.1177.se, gå in på den vårdcentral eller mottagning som skrivit ut receptet och välja tjänsten Förnya recept.
• Förutom recept så uppmuntras även den som har hjälpmedel som exempelvis inkontinenshjälpmedel, stomimaterial och diabetesnålar att förnya dem innan sommaren.
Källa: Region Halland