-
SAMHÄLLE 2022-11-08 KL. 16:11

Priserna på halländska bostadsmarknaden faller

Av Rickard Gustafsson

Det osäkra ekonomiska läget i Sverige får genomslag på bostadsmarknaden. Enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik har priserna på villor och bostadsrätter gått ner markant i Halland de senaste tre månaderna och antalet försäljningar dyker med närmare 20 procent, jämfört med samma period 2021.

Priserna på halländska bostadsmarknaden faller
Svenskarnas och hallänningarnas oro för den framtida ekonomin pressar ned priserna på bostadsmarknaden. Foto: Pressbild/Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

I Halland har bostadsrättspriserna sjunkit med 10 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visar en nedgång med 5 procent, enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Orsaken är oron för den starka inflationen, höga elpriser och höjda räntor, menar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som analyserat statistiken.

Sett över tre månader sjunker priserna på bostadsrätter i 17 av 21 län, medan villapriserna sjunker i samtliga län. Under oktober har dock prisnedgången i riket som helhet stannat av på bostadsrätter, medan villapriserna backat med 2 procent.
– I de största städerna ser vi att den värsta osäkerheten planat ut, vilket brukar vara en bra indikator för den kommande utvecklingen i resten av landet. Allt fler säljare har anpassat sina förväntningar, vilket gör det lättare att möta köparna prismässigt även om försäljningarna ofta tar längre tid än tidigare, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

De tre senaste månaderna såldes 461 bostadsrätter i Halland, vilket är 19 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 506, även det en minskning med 19 procent.
– Det osäkra ekonomiska läget fortsätter att påverka bostadsmarknaden och många som vill köpa en ny bostad avvaktar. Antalet bostäder till salu är fortsatt mycket högt och budgivningar blir allt ovanligare, då de flesta objekt säljs runt utgångspris, säger Marcus Svanberg.

Sett över en tolvmånadersperiod har priserna på bostadsrätter i Halland sjunkit med 13 procent, medan villapriserna sjunkit med 8 procent. I riket visar motsvarande siffror en nedgång på 6 procent för bostadsrättspriserna och en minskning med 5 procent för villapriserna.

När det kommer till fritidshuspriserna i Halland har de stigit med 4 procent på årsbasis, att jämföra med 1 procents ökning i landet.