SAMHÄLLE 2022-01-04 KL. 16:01

Priserna på bostadsrätter har mer än fördubblats på tio år

Av Rickard Gustafsson

Sedan 2011 har priserna på villor och bostadsrätter i Halland gått upp rejält. Bostadsrätter med hela 125 procent och villor med 88 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Priserna på bostadsrätter har mer än fördubblats på tio år
Den kraftiga prisuppgången på villor och bostadsrätter i Halland, och även resten av Sverige, har gjort att det är väldigt svårt för unga människor att skaffa sig en bostad. Foto: Pressbild/Länsförsäkringar fastighetsförmedling

Tycker du att det blivit dyrt att köpa bostad? Ja, då är du inte fel ute. Färsk statistik visar att priset på villor och bostadsrätter i Halland gått upp rejält under perioden 2011-2020.

Bostadsrättspriserna har stigit med hela 125 procent de senaste tio åren, vilket är den elfte största uppgången bland Sveriges län. Under samma period har priset för bostadsrätter i riket som helhet ökat med 96 procent där uppgången, rent procentuellt, varit störst i Dalarna (204 procent).
Då är prisutvecklingen ändå långsammare än under 2000-talets första decennium då bostadsrättspriset i Halland (baserat på genomsnittligt kvadratmeterpris) steg med i genomsnitt 293 procent. I dag ligger kvadratmeterpriset på 37 365 kronor (medelpris).

På den halländska villamarknaden visar statistiken, under samma period, en uppgång på 88 procent. Där halkar Halland efter jämfört med riksgenomsnittet som visar på en 92-procentig uppgång. Mest har priserna ökat i Västerbotten, 122 procent.

Vad är då orsaken till prisstegringen? Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har analyserat bostadsmarknaden.
– Historiskt låga räntor och växande bostadsbrist har fått bostadspriserna att öka kraftigt under hela 2000-talet. Prisutvecklingen fick dessutom en extra skjuts de senaste två åren, genom den exceptionellt höga efterfrågan på villor och större lägenheter under pandemin, säger företagets vd Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

Efterfrågan på bostäder har under hela perioden varit starkare än tillgången och i takt med att priserna stigit har det blivit allt svårare att köpa bostad. Löneutvecklingen på den svenska arbetsmarknaden släpar efter i jämförelse och har tillsammans med nya regler om skärpta amorteringskrav gjort det väldigt svårt för framförallt unga människor att skaffa sig en bostad.