Av Rickard Gustafsson
Nya mätningar vid räddningstjänstens PFAS-förorenade övningsområde vid Lagan visar att det inte finns en akut hälsorisk. Samtidigt visar provresultaten att de farliga ämnena läcker ut i ån och tagits upp av fiskar. Kommunen planerar nu en omedelbar åtgärdsplan för att stoppa läckaget.
Tidigare i år upptäcktes förhöjda nivåer av PFAS i marken vid brandövningsområdet i Ängstorp. ¨
De farliga ämnena kan kopplas till decenniers användning av brandsläckningsskum och kommunen har sedan tidigare beslutat att området ska saneras.
Konsultbolaget WSP har nu presenterat en kompletterande miljöteknisk undersökning och rapporten bekräftar att det inte finns någon akut hälsorisk för de som vistas i området.
Enligt samhällsbyggnadschefen Andreas Meimermondt är beskedet en lättnad och han konstaterar samtidigt att problemen är hanterbara så länge ämnena bibehålls i marken och inte läcker ut i Lagan.
Så är dessvärre inte fallet.
– WSP har tagit prover i vattnet, i bottensedimentet och det visade att det förekommer PFAS. De har även tagit prover uppströms om brandövningsområdet och konstaterar även där PFAS. Rent tekniskt kan det inte komma från brandövningsområdet då det var andra typer av PFAS-ämnen, så det måste komma från andra föroreningskällor, säger Meimermondt.
Att stoppa läckaget från övningsområdet till ån har högsta prioritet.
– Vi ska omedelbart ta reda på vilka åtgärder vi kan ta för att förhindra att PFAS fortsätter att läcka ut i Lagan. Lagan är viktig för Laholm, både som symbol för staden och kommunen, men också för det fiske som bedrivs där, säger Thor Gunnar Bjelland (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Att förhindra fortsatt spridning av farliga PFAS-ämnen från brandövningsområdet till Lagan har högsta prioritet, enligt förvaltningschefen Andreas Meimermondt. Foto: Rickard Gustafsson
När det gäller just fisket visar WSP:s rapport att det förekommer PFAS i abborrar, mört och id som dragits upp ur Lagan av sportfiskare.
– Om det är farligt att äta den är en fråga för Livsmedelsverket och vi har redan varit i kontakt med dem, säger Andreas Meimermondt och utlovar att allmänheten kommer informeras så snart riktlinjer finns tillgängliga.
Prover på den för Laholm så viktiga laxen har inte tagits.
– Laxen är inte en permanent levande fisk i Lagan. Och bedömningen har varit att fisk som bara vistas temporärt inte ackumulerar tillräckligt med PFAS för att det ska vara värt att mäta. Det är stadiglevande fiskarter som det tagits prov på.
LT har tidigare berättat att kommunen ingått ett partnerskap med Högskolan i Halmstad där man i ett forskningsprojekt vill utnyttja växters förmåga att suga upp föroreningarna ur marken.
– Det ska givetvis saneras så snart vi kan, men jag ser fram emot att fortsätta samarbetet med högskolan som inte bara kommer att innebära en successiv sanering av övningsområdet utan också bidra till det nationella kunskapsläget kring PFAS, säger Andreas Meimermondt.
Kommunen vill även poängtera att föroreningen inte på något sätt påverkar dricksvattnet. LBVA:s anläggning vid Ängstorp behandlar endast avloppsvatten och de närmaste vattentäkterna ligger i Skottorp och Veinge.
Meimermondt meddelar också att frågan om att bygga ett eventuellt nytt brandövningshus på platsen först kommer att tas upp efter att åtgärdsutredningen är klar.
LÄS MER: Potentiellt banbrytande forskning testas i Laholm
LÄS MER: ”Höga värden som måste tas på allvar”
LÄS MER: Misstänkt PFAS-förekomst vid brandövningsområde
LÄS MER: Samlad opposition stoppade nya rökövningshuset