Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-05-15 KL. 13:21

Patrik samlar opinion mot strandtrafiken

Av Rickard Gustafsson

Är verkligen ”alla” laholmare för bilar på stranden? Det undrade Patrik Nilsson och startade gruppen ”Bilfri strand” på facebook samt en namninsamling som redan fått över 630 underskrifter. Att ge sig in i debatten har dock inte mötts med rosor på sociala medier där Nilsson med flera uppger att de fått ta emot elaka och kränkande kommentarer.

Patrik samlar opinion mot strandtrafiken
Patrik Nilsson är initiativtagare till facebook-gruppen "Bilfri strand Skummeslöv-Mellbystrand" och vill med gruppen och namninsamlingen visa att "alla" kommuninvånare faktiskt inte är för bilar på stranden. Foto: Privat/Rickard Gustafsson

Den numera göteborgsbosatte Patrik Nilsson har växt upp i Skottorp och spenderar i princip varje helg i Skummeslövsstrand. Han har på senare tid följt upproret mot länsstyrelsens beslut som innebär att bilvägarna ned till stranden, från och med 30 april 2024, spärras av.

Proteststormen på sociala medier har fått Nilsson att ta en mer aktiv ställning mot biltrafik på stranden.
– Jag såg att det fanns de som höll med om länsstyrelsens beslut, men att de snabbt blev nedtryckta i ganska hårda ord. Då tänkte jag: Undrar hur många fler det finns som tycker att det här beslutet, helt eller delvis, är bra?

Sagt och gjort skapade han facebookgruppen ”Bilfri strand Skummeslöv-Mellbystrand” och en namninsamling på internet. Gruppen närmar sig 300 medlemmar och namnunderskrifterna har på en vecka ökat snabbt och är i skrivande stund 636 (15/5, kl. 13.00).
– Det bara small till. Jag har ingen koll på var de som skrivit under namninsamlingen bor, men i fb-gruppen kan jag se att majoriteten är från Laholms kommun och Skummeslövsstrand och Mellbystrand i synnerhet. Det förvånar mig, men det gör mig också glad, säger Patrik Nilsson.

Samtidigt som det pågår en namninsamling för Bilfri Strand i Laholms kommun har föreningen Strand för Alla också en internetbaserad namninsamling för att stranden ska bevaras precis som den är. Den har pågått sedan 30 april och har i jämförelse samlat 1 317 underskrifter (15/5, kl. 13.00).

Patrik Nilsson anser att Laholm är en fantastisk kommun med många naturreservat, vandringsleder och en lång och vacker kust. Han värnar om bygden där han säger sig vilja spendera resten av sitt liv.
– Jag tycker inte att bilar på stranden passar in i bilden av en miljömedveten, modern kommun som dessutom ska vara en attraktiv turistort, säger han till LT.

Han berättar att hans ställningstagande bygger på miljöhänsyn men också ur ett säkerhetsperspektiv där han oroas över att barn springer runt där bilar framförs.
– Det är buskörning nästan varje eftermiddag och kväll på stranden. Man hör det och ser i sanden att det körts rally, säger Patrik Nilsson.


Patrik Nilsson känner sig som en laholmare och växte upp i Skottorp. För tillfället bor han på grund av jobbet i Göteborg, men befinner sig nästan varje helg i sin brors hus i Skummeslövsstrand. Foto: Privat


Gruppen han skapat är emot biltrafik på stranden, men tycker att länsstyrelsen gått lite väl långt i sitt beslut.
– Det bör finnas ett stycke plats på stranden där rörelsehindrade, med handikapptillstånd, kan ställa sin bil och ha möjlighet att bada. Sen bör det också finnas möjlighet att kunna sjösätta båtar, säger Patrik Nilsson.

Att han inte är ensam om de här åsikterna står klart, men Nilsson berättar också att många kommuninvånare inte riktigt vågar yttra sig offentligt. Anledningen är det hårda klimat som råder på sociala medier.

Han säger att han var förberedd på att det skulle bli motstånd när ”man ger sig in i leken”, men tycker att det gått överstyr.
– Det är fruktansvärt! Det är väldigt låg diskussionsnivå. Det är mycket personpåhopp och både kränkande och elaka kommentarer till oss som vågar ha en annan åsikt. Det är allt från att vi är ”idioter”, att vi har ”lågt IQ” till att vi måste vara ”utbölingar”, ”08:or” eller ”fiskmåsar”. Personligen upplever jag inte att jag blivit hotad, men känner att det är en ovuxen dialog som pågår, tyvärr.

Nilsson berättar att han och hans gelikar får mycket kritik för att de inte har någon lösning på de parkeringsproblem som tros uppstå när tillfartsvägarna till stranden spärras av.
– Att vi som står bakom beslutet ska ha en lösning på den här situationen tycker jag bara är löjligt. Det är inte vi som tagit beslut och det är inte heller vårt ansvar, utan det är kommunen, markägarna och länsstyrelsen som tillsammans får se till att lösa det här.

– Det är så klart en utmaning, men kommunen har haft många år på sig att lösa den här frågan och de är sent på bollen. I stället för att i alla år bara ha godkänt bebyggelse på västsidan om Kustvägen borde de ha tänkt till mycket tidigare och planerat för var folk ska parkera.

Fotnot: Namnunderskrifterna kommer Patrik Nilsson att lämna över personligen till landshövding Brittis Benzler onsdagen den 17 maj.