Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-04-28 KL. 18:59

”På flera ställen såg det ut som en soptipp”

Av Rickard Gustafsson

På bara två dagar omhändertog fyra personer från miljöorganisationen Ocean Crusaders Sverige över 800 kilo miljöfarligt skräp och avfall från Lagans utlopp och österut förbi rastplatsen i Snapparp, varav en stor del hittades i Hökafältets naturreservat. Organisationens medgrundare Joakim Haak berättar för LT att det finns minst lika mycket kvar.

”På flera ställen såg det ut som en soptipp”
Ia Carlsson i Ocean Crusaders med ett oljefat. Miljöorganisationen hittade ytterligare fyra sådana här tunnor vid Lagaoset samt mängder av annat skräp och avfall. Foto: Privat

Oljefat, plastdunkar, pet-flaskor, aluminiumburkar, trasiga metallbehållare (som läckt ut farliga kemikalier), plastkassar, matförpackningar, fiskeredskap, spöknät, bildäck och trädgårdsstolar.

Listan över vad Ocean Crusaders Sverige hittade i strandkanterna – från Lagans mynning till några hundra meter förbi rastplatsen i Snapparp österut – kan göras bra mycket längre. På två dagar städade tre personer plus skepparen Joakim Haak upp drygt 800 kilo miljöfarligt skräp och avfall.
– Vi utgick från småbåtshamnen i Lagaoset och städade utmed åkanten på båda sidorna parallellt med rastplatsen. Det ligger väldigt mycket skräp dolt i vassen och undervegetationen nära vattnet. Vi tog det värsta, men helt klart finns det minst lika mycket kvar, säger Joakim Haak.

Noterbart är att skräp bland annat hittades i Hökafältets naturreservat och att gruppen inte alls fokuserade på det som fanns under vattenytan, på Lagans botten.
– Det kan ligga väldigt mycket på botten. Vi hade inte med oss utrustning för den typen av undersökningar. Att dragga och använda dykare kräver ett helt annat säkerhetstänk, säger Joakim Haak.


Båtlast efter båtlast fylldes med saker som inte hör hemma i naturen. Totalt samlade gruppen från Ocean Crusaders upp drygt 800 kilo på bara två dagar...och mycket återstår. Foto: Privat


Fynden kan relateras från dumpningar både från land (från Laholm C ned till Lagaoset) och till havs, men värst beskriver han situationen vid rastplatsen i Snapparp. Rastplatsen som flertalet gånger blivit utsedd till bästa rastplats i Halland, bland annat för sin renlighet.

Men bakom hörnet, eller snarare i slänten ned mot Lagan, är det illa ställt.
– Det är en välskött rastplats och gott om soptunnor, det var däremot tydligt att det i slänten är fullt av skräp. På flera ställen såg det ut som en soptipp, men allra tydligast var det vid rastplatsen, säger Joakim Haak.

Blev du förvånad över hur mycket skräp ni hittade?
– Egentligen inte. Vi hade fått indikationer på att det inte städats där så mycket tidigare, men det är också ett område där det inte befinner sig så mycket människor. Mycket av skräpet syns inte från promenadstigarna och inte heller från båt, oavsett årstid, på grund av det är mycket vass.


Den prisbelönta rastplatsen i Snapparp är ren och prydlig. Men bortom vägen och räcket, i slänten ned mot Lagan, såg det ut som en soptipp, berättar Joakim Haak i Ocean Crusaders. Foto: Rickard Gustafsson


Just det faktum att få människor rör sig i det aktuella området är också något som Haak och hans kollegor noterat från tidigare städningar på andra platser. Han berättar att kommuner, näringsidkare och privatpersoner mest tenderar att bry sig om hur det ser ut där människor rör sig.
– Om vi tar stranden på Mellbystrand som exempel så hålls den efter jättebra. Där är incitamenten starkare att hålla rent, men man får inte glömma bort de områden som inte syns, menar Joakim Haak.

Haak säger att fynd av oljefat och plastdunkar med kemikalierester är uppenbart miljöfarliga och för ögat mest påtagliga, men betonar också olika att det fanns typer av plaster, glaskross och vassa metallburkar som utgör fara för hela djurlivet.
– Det läcker ut gifter i naturen och plasterna bryts ned till mindre och mindre bitar. Mikroplasterna påverkar djurlivet och näringskedjan i många led. Vi hittade också mycket krossat glas och som hundägare skulle jag skulle aldrig ha promenerat där med min hund, konstaterar Joakim Haak.

Förra året städade Ocean Crusaders i Båstads kommun och samlade då ihop mellan 200-300 kilo skräp.
– Vi genomförde en städning vid Hovs hallar och i centrala Båstad. Vi hittade inte så mycket vid Hovs hallar, men det kan bero på strömmarna.


Fakta: Ocean Crusaders
Ocean Crusaders grundades i Australien för drygt tio år sen av australiensaren Ian Thomson och finns i Sverige sedan 2018, med säte i Kungsbacka. De kämpar för rent hav samt att skydda djurlivet och det unika kretsloppet.

Sedan starten arbetar organisationen på uppdrag av Västkuststiftelsens projekt ”Ren Kust” (finansierat av Naturvårdsverket) och har i Kungsbacka kommun och i Göteborgs södra skärgård sedan starten fått bort nästan 20 ton skräp.

2019 fick Ocean Crusaders ta emot Kungsbacka kommuns miljöpris efter att plockat upp sju ton skräp. De spred även kunskap till skolor och allmänheten under Västerhavsveckan, arrangerade städningar med skolor och allmänheten under öppna städevent, och städade tillsammans med flera engagerade företag.
Källa: oceancrusaders.se