Av Rickard Gustafsson
Flera bilförare har blivit bötfällda i norra Mellbystrand på senare tid. Att det råder parkeringsförbud verkar få känna till.
– Mycket märkligt att Laholms kommun inför det här utan att kommunicera med de boende i området, säger Carl-Johan Isrenn, talesperson för Mellbystrandsföreningen, till LT.
Allt fler ortsbor verkar på sistone ha fått upp ögonen för ”nya” trafikskyltar som sitter vid samtliga tillfartsvägar i nordvästra delen av Mellbystrand. Det efter att boende i området och besökare hittat de förargliga gula lapparna på vindrutan.
Parkeringszonsförbudet infördes redan 14 april 2023, efter ett tjänstemannabeslut taget på delegation av samhällsbyggnadsnämnden.
– Det stämmer! Men det är först på senare tid som vi i föreningen hört berättelser om att P-vaktbolaget börjat köra dygnet runt och letar bilar att bötfälla. Jag har själv talat med fyra drabbade personer, men jag har hört talas om fler, säger Carl-Johan Isrenn.
Skyltarna anger att parkeringsförbudszon råder, vilken omfattar alla gator väster om Kustvägen – från Sydvästvägen i söder till Hökafältet i norr. Det betyder att det är förbjudet att parkera utmed gatorna överallt i området – dygnet runt, året runt.
Här är området som enligt kartan omfattas av parkeringsförbudszonen. Alla gator väster om Kustvägen – från Sydvästvägen i söder till Hökafältet i norr. Skärmbild: Transportstyrelsens databas
Efter att ha talat med många mellbystrandsbor hävdar Isrenn att majoriteten av de hundratals fastighetsägarna i området inte förstått att det är ”parkering förbjuden”.
Faktum är att de flesta inte tagit notis om förbudsskyltarna och bara ett fåtal har förstått innebörden. Många förstår inte heller syftet med ett året-runt-förbud då trafiken vintertid är oerhört gles.
– Konsekvenserna blir att man inte kan ta emot vänner eller släkt när de kommer på besök. Du får inte ens parkera din egen bil längs med tomten när du ska köra bort trädgårdsavfall för då får du en p-bot. Inom området finns inga parkeringar och därför hänvisas man långt bort till parkeringar vid Hökafältet eller vid Strandhotellet, säger Carl-Johan.
Isrenn menar att Laholms kommun, innan införandet, borde fört en dialog med de boende i området.
– Hur jäkla svårt hade det varit att bjuda in invånarna och diskutera ämnet, ungefär som man gjorde kring trafiken i Gamleby? Då hade det kommit upp frågor som; varför ska p-förbudet gälla dygnet runt? Eller, varför ska det gälla på vintern?, säger Carl-Johan.
Carl-Johan Isrenn har själv drabbats av en P-bot på 500 spänn för att ha parkerat på Tångvägen. "Irrelevant i sammanhanget", säger han och vill rikta fokus på den större bilden av problemet. Foto: Rickard Gustafsson
I brist på dialog kunde man åtminstone ha kostat på sig att informera de boende i området om förändringarna i de lokala trafikföreskrifterna.
– Kommunen har inte kommunicerat det här för fem öre. Det har inte skickats ut brev, det har inte stått i LT, HP eller för den delen på kommunens hemsida. Du hittar inte ens en karta över området på laholm.se.
Mellbystrandsföreningen har på sin facebook-sida informerat medlemmarna om att ansvariga på Laholms kommun ska bjudas in till ett publikt möte, sannolikt i april.
– Vi bjuder in tjänstemän och politiker för att kräva tydliga svar. Som jag förstått det vill folk ha en förändring, säger Carl-Johan Isrenn.
FAKTA: Parkeringsförbudszon
Parkeringsförbudszon innebär att om man kör förbi en zontavla i ett område är det förbjudet att parkera, om det inte finns vägmärken som anger annat. Förbudet gäller tills du passerar ett vägmärke som anger att zonen upphör.
Källa: Trafikverket
LÄS MER: Kommunen om P-förbudet: ”Inget är hugget i sten”
En av många vägar i området där det är förbjudet att parkera längs med gatan – 24 timmar om dygnet, året runt. Arbetsfordonet längre fram riskerar i allra högsta grad en parkeringsbot. Foto: Rickard Gustafsson