Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-08-31 KL. 09:36

Osäker framtid för isbanan på Stortorget

Av Rickard Gustafsson

Den konstfrusna isbanan på Stortorget var en uppskattad plats att umgås på i vintras. Det är dock inte säkert att isbanan sätts upp igen i december då elpriset skjutit i höjden och driftkostnaden för anläggningen förväntas landa på en kvarts miljon kronor.

Osäker framtid för isbanan på Stortorget
Höga elpriser väntar i vinter. Det får kommunen att avvakta med beslut om det blir en isbana på Stortorget i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Cirka 24 000 kilowattimmar konsumerades för att hålla isbanan på Stortorget frusen och åkbar under tre månader i vintras. Inför kommande vinter är det oklart om det ens blir möjligt att göra piruetter och stoppsladdar då kommunen varslar för att driften av anläggningen helt enkelt kan bli omotiverat hög.

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden valde på senaste mötet att avvakta med beslutet om en fortsättning.
– Läget är som det är i världen och det är svårt att säga ja eller nej till det här. Det finns en kostnadsbild i den här frågan som vi måste utreda närmare, säger Knut Slettengren (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Laholms kommun, som har ett rörligt elpris, prognosticerar att priset under december 2022 till mars 2023 kommer att ligga på ett medelpris på 6 kr/kwh vilket gör att totalkostnaden för driften blir cirka 250 000 kronor. Det är i så fall 100 000-150 000 kronor dyrare än förra vintersäsongen.

Ärendet återremitterades till nästa SBN-sammanträde då frågan om el och elpriser måste inkluderas i ett större sammanhang med till exempel kostnader för uppvärmning och gatubelysning.
– Om elen drar i väg med de här priserna så kommer det att bli mycket besvärligt även för kommunen. Vi ska en budgetdiskussion i alla nämnder inom kort och det är en stor fråga kring hur man gör en budget när man inte vet vad saker och ting kommer kosta. Det kommer att kosta pengar, det är vi medvetna om, säger Knut Slettengren.