Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-05-23 KL. 15:34

Ny innebandyarena ska få fler barn i rörelse

Av Rickard Gustafsson

Skottorps IF hoppas till hösten ha klart med en splitter ny innebandyarena, med flera användningsområden. Arenaprojektet har fått stort stöd av lokala näringslivet, men saknar fortfarande runt 200 000 kronor.
– Vi ska ha invigning av allaktivitetshuset i september och det hade varit jättetrevligt om vi hade kunnat ha en parallell öppning, säger Evert Månsson, vice ordförande.

Ny innebandyarena ska få fler barn i rörelse
På den här gröna ytan, mellan Skottorpsskolan och Gröningen, kommer Skottorps IF placera den nya innebandyarenan. Ett perfekt läge, konstaterar Jimmy Ivarsson och Evert Månsson i SIF. Foto: Rickard Gustafsson

En generationsväxling pågår i Skottorp och Skummeslövsstrand växer så det knakar. I takt med att det blir fler barn och ungdomar i byarna arbetar och planerar eldsjälar i Skottorps IF för att ge dem en meningsfull fritid.

LT har tidigare berättat om Skottorps IF:s bygge av ett allaktivitetshus och nu finns det långt framskridna planer på att även bygga en innebandyarena för utomhusbruk.

Målsättningen är glasklar. Området runt idrottsplatsen Gröningen ska bli en samlingspunkt för invånarna i samhället.
– Syftet med den här satsningen är att erbjuda barnen, efter skoltid, att kunna komma hit till idrottsplatsen och att det finns vuxna som tar hand om dem. Sen om de spelar fotboll, innebandy eller bordtennis spelar ingen roll. Det viktigaste är att våra barn rör sig, säger Evert Månsson.

Skottorps IF har ett kommunalt nyttjanderättsavtal för idrottsplatsen som sträcker sig till 2047 och kommunstyrelsen godkände nyligen uppförandet av innebandyarenan.
Den fullskaliga arenan, 42x21 meter, är inplanerad mellan Skottorpsskolan och Gröningen.
– Den kommer kunna användas året runt och syftet med att vi bygger den mellan skolan och idrottsplatsen är att även skolan ska kunna ha tillgänglighet till den året runt, säger Evert Månsson och berättar att den vintertid kan spolas och användas som skridskobana – vilket inte finns i Skottorp.

Naturligtvis är det primära syftet innebandyspel. Jimmy Ivarsson, sektionsansvarig för SIF Innebandy, berättar att sektionen går på högtryck.
– Vi har 85 aktiva ungdomar (9-14 år) i träning och vi har tre lag i seriespel. I höst startas även innebandyträning för 15-16-åringar. Där har jag nyss gjort klart med en tränare, säger Jimmy.

Utomhusarenan kommer skapa möjligheter att förlänga säsongen. Positivt då det råder brist på tider i hallarna.


Eldsjälarna Jimmy Ivarsson, Evert Månsson och Stefan Wendt i Skottorps IF ser fram emot hösten då nya allaktivitetshuset ska invigas. Då hoppas de dessutom att en innebandyarena ska kunna så klar. Foto: Rickard Gustafsson


Arenaprojektet beräknas kosta 600 000-650 000 kronor och hittills har föreningen skramlat ihop 425 000, varav Svenska Innebandyförbundet har bidragit med 200 000.

Föreningens lobbyverksamhet mot privata företag har gått bra. Hittills har de sponsrat med 225 000, vilket gläder eldsjälarna i SIF.
– Vi har fått ett fantastiskt stöd från det lokala näringslivet, säger ordföranden Stefan Wendt.
Den största utmaningen just nu handlar om prislappen för arbetet med markberedning där arenan ska placeras.
– Vi har fått en offert på 350 000 kronor och det klarar vi inte av. Vi letar möjligheter att göra det billigare, runt 100 000-150 000 kronor, säger Evert Månsson.

Även om SIF är beredda att knuffa in eget kapital vill man helst klara finansieringen av arenabygget genom bidrag och sponsring – med tanke på insatsen i allaktivitetshuset.
– Vi har sökt 100 000 kronor från Laholms kommun och det är nästan en förutsättning för att vi ska klara det här. Sen har vi ansökt om 50 000 kronor från Laholms Sparbanks stiftelse och vi hoppas på positivt gensvar från båda, säger Stefan Wendt.

Evert Månsson hoppas att politikerna i Laholms kommun tittar längre än vad näsan räcker och ser det långsiktiga värdet i arenaprojektet.
– Tar vi hand om ungdomarna nu så har vi färre problem i framtiden. Skulle kommunen göra det här själva skulle det kosta en miljon, men nu gör vi det här med ideella krafter och sponsring och då är 100 000 kronor inte mycket pengar för att ta hand om våra barn och ungdomar.