SAMHÄLLE 2022-05-11 KL. 14:56

Nu väcks stationshuset till liv

Av Johan W Jönsson

I juni ska det bli liv och rörelse i stationsbygggnaden vid tågstationen i Laholm. Begagnade böcker, godis och fika ska säljas till tågresenärerna. Verksamheten ska drivas som ett socialt ideellt företag. ”Tanken är att skapa aktivitet och rörelse i en frivillig verksamhet där vi också kan ha personer med olika funktionshinder”, säger initiativtagaren Nils Danred.

Nu väcks stationshuset till liv
Joakim Gunnarsson från Föreningsrådet och inititativtagaren Nils Danred i luckorna där det kommer att säljas fika över disk. Tågresenärer kommer också kunna köpa begagnade böcker. Foto: Johan W Jönsson

Förebilden är Pitlochry station bookshop i Skottland. Danred stötte på konceptet under en semesterresa. Han och hans fru köpte två böcker var.

– Jag tänkte att det här skulle vi ju kunna ha i Laholm och när jag kom med idén var det många som var positiva, säger Nils.

När LT besöker Nya stationshuset är Danred, Joakim Gunnarsson från Föreningsrådet och deltagare i Laholms Arbetskooperativ i full gång med att tömma och städa utrymmena.

Dels handlar det om Taxi Laholms gamla lokal där förråd och kontor ska finnas och dels om lokalen i anslutning till den lilla väntsalen, varifrån försäljningen ska ske.

Det hela kommer att drivas under Laholms Arbetskooperativ i samarbete med frivilliga krafter som Nils Danred själv. Han har pratat med personer som är intresserade att hjälpa till.

– Vi söker fler volontärer som skulle vilja hjälpa till att sälja böcker, godis, kaffe och bullar på stationen. Det kan vara en rolig sysselsättning oavsett hur mycket man vill ställa upp.

Tanken är att ha öppet mellan 9 och 15 på vardagar. Förhoppningen är att komma igång i början av juni och att hålla öppet över sommaren, till att börja med.

– Kommunen har varit hjälpsam och vi får låna lokalerna utan hyra innan vi vet hur det blir. Bara vi sköter det, använder det och håller öppet. De ser också en nytta med det här, säger Danred.

Det kommer även att finnas turistinformation tillgänglig i den nya verksamheten i samarbete med turistbyrån i Laholm.


Stefan Malmqvist, Dan Johansson och Jonas Nilsson från Laholms Arbetskooperativ rensade och städade lokalerna där bokhandeln ska öppna i juni. Johan Birgersson


– De här lokalerna har stått tomma länge nu och det är synd - det är inget fel på dem. Vi hoppas och tror att det här ska bli ett lyft för tågstationen, säger Nils.

Det kommer inte att ske någon tillredning på plats. Fika och mackor kommer köpas in färdigplastade. Medel ur Sparbanksstiftelsen har sökts till kaffekokare, hyllor och annat.

– Begagnade böcker finns i överflöd och privatpersoner kommer att kunna komma hit och lämna böcker vissa tider. Både biblioteket och bokhandeln ska också hjälpa till.

– Vi får se hur det går att sälja böcker. Man ska inte jämföra med Skottland men de sålde jättemycket där. I princip alla som reste köpte en bok, säger Nils.

Böckerna ska vara billiga. Fikan kommer att ha marknadsmässiga priser. Överskottet går till Arbetskooperativet och till de föreningar som är med och bidrar med böcker.

– Sedan kanske man kan skänka en slant till välgörande ändamål. Men det är ett beslut som får fattas ihop med de inblandade. Inget går tillbaka till oss frivilliga.

Föreningsrådet har bland sina uppgifter att sysselsätta personer antingen via lönebidragsanställningar eller genom arbetspraktik eller arbetsträning.

– Vi ser att det finns möjlighet för oss att hjälpa till att placera personer här som behöver arbetsträna eller praktisera, säger Joakim Gunnarsson på Föreningsrådet.

– Det är roligt att testa och de jag har pratat med har varit positiva till det här och tycker att det är en god idé. Sedan får vi se hur det blir, avslutar Nils Danred.