SAMHÄLLE 2023-06-09 KL. 16:21

Niklas Wilsson blir lokalpolisområdeschef

Av Rickard Gustafsson

LT avslöjade i början av maj att samhällsbyggnadschefen Niklas Wilsson lämnar Laholms kommun efter sju år. Nu står det klart att han fått jobbet som lokalpolisområdeschef för LPO Ljungby.
– Tillbaka till rötterna. 25 år inom polisen försvinner inte av sig själv, det känns toppen!, säger knäredsbon.

Niklas Wilsson blir lokalpolisområdeschef
Ett nytt kapitel i livet börjar den 1 september. Då tar knäredsbon Niklas Wilsson sig an det nya jobbet som chef för lokalpolisområdet Ljungby-Markaryd-Älmhult. Foto: Rickard Gustafsson

Mitt under spekulationerna kring vem av Laholms kommuns fem förvaltningschefer som skulle få lämna jobbet i den nya organisationen sade samhällsbyggnadsförvaltningens chef Niklas Wilsson upp sig.

Längtan tillbaka till polisyrket hade växt fram under en tid. Beslutet att lämna löste samtidigt ett potentiellt kostsamt problem för de styrande i kommunen.

– Jag har haft sju fantastiska år i kommunen, men organisationsförändringen är inte kopplad till mitt beslut att lämna. Jag har trivts bra, men längtan tillbaka till polisen blev för stark, sa Wilsson till LT den 8 maj.

Just då kunde han inte berätta mer än att han fått en ”spännande och utmanande” tjänst, men nu är det officiellt att han blir högsta chef för polisen i LPO Ljungby vilket innefattar grannkommunerna Ljungby, Markaryd och Älmhult.

LPO Ljungby är ett av fem lokalpolisområden i polisområde Kronobergs och Kalmar län och ingår i sin tur i Region Syd.

Ett ”drömjobb” och ”en ynnest” som Niklas Wilsson uttrycker det.

– Det har det varit sen jag var 21 år, men det var den här tjänsten jag ville ha inom polisen. Det ligger dessutom bra till från där jag bor då vi trivs väldigt bra i Knäred och aldrig haft några ambitioner att flytta, säger Niklas Wilsson som har fem kilometer till Markaryds kommungräns.

Innan Wilsson hoppade på jobbet som chef för räddningstjänsten i Laholms kommun var han kanslichef för polisen i nordvästra Skåne.

Återkomsten till polisyrket efter sju års frånvaro skrämmer inte honom.

– Jag känner mig trygg i det här jobbet. Jag har jobbat många år i yttre tjänst och på senare år på insidan med utredning och underrättelseverksamhet. Så under min poliskarriär har jag berört alla verksamhetsdelar. Sen är jag medveten om att det hänt saker inom polisen, metod- och processmässigt, men grunduppdraget är det samma – att skapa ett tryggt och säkert samhälle, säger Niklas Wilsson.

Niklas Wilsson berättar att han kommer att delta i polisens operativa verksamhet, då och då. "Att lära sig verksamheten är nödvändigt för att kunna bli trovärdig som chef, det är viktigt för mig", säger han till LT.

Foto: Bildbyrån

En intressant aspekt vid tillträdet är hur stor nytta han kommer att ha av erfarenheterna från sina olika tjänsteuppdrag i kommunala sektorn?

Wilsson berättar att han lärt sig ”ett och annat” och fått viktiga erfarenheter under de sju åren i Laholm.

– Jag skulle nog säga att kommunerna är den viktigaste externa samarbetsparten för ett lokalpolisområde, framför allt nu när kommunerna fått ett utökat uppdrag vad det gäller det brottsförebyggande arbetet. Så jag vet att jag kommer att ha stor nytta av att veta hur det kommunala och politiska systemet fungerar.

Hur mycket samarbete är det mellan LPO Halmstad-Laholm och LPO Ljungby?

– I nuläget vet jag inte exakt, men det förekommer naturligtvis. Det är rätt så naturligt, ”buset” bryr sig inte om polisområdesgränser.

– Min ambition är att vi ska stärka samarbetet. Relationerna finns där redan då jag är bekant med många poliser på Hallandssidan och även med Gustav (Rosén Zetterberg, lokalpolisområdeschefen, reds. anm) så det ska nog inte bli några problem.

När Wilsson kom från polisen till räddningstjänsten i Laholm var han väldigt operativ i sin chefsroll. Vid larm åkte hängde han ofta med i brandbilen och deltog i arbetet på fältet för att se och lära.

Är det någonting som du kommer anamma även i din nya tjänst, eller blir det stärkt skjorta och slips varje dag?

– Nähädu! Vissa dagar blir det skjorta och slips, andra dagar kommer jag att bära skyddsväst. Det första jag kommer att göra är att sätta mig in i verksamheten och för att bli trovärdig på ett vettigt sätt så måste man vara med där det händer.

– Min huvuduppgift är naturligtvis inte att åka på larm, men det är där man får temperaturmätaren i verksamheten. Det är det, det handlar om, oavsett om det är att åka radiobil en fredagskväll, vara med och följa utredningsläget i utredningsgruppen eller följa med områdespoliserna på ett helgpass. Att lära sig verksamheten är nödvändigt för att kunna bli trovärdig som chef, det är viktigt för mig.

Så det är inte otänkbart att man kan bli stoppad av lokalpolisområdechefen vid något tillfälle?

– Haha! Om du smyger över på andra sidan gränsen kommer du definitivt bli rapporterad för något du gjort. Skämt åsido, jag kommer att vara med ute i verksamheten men först måste jag få en uniform, säger Niklas Wilsson som den 1 september kliver in på nya jobbet i polishuset i Ljungby.

LÄS MER: ”Längtan tillbaka till polisen blev för stark”