SAMHÄLLE 2022-05-04 KL. 16:56

Myndighetsrazzia på E6 gav hygglig fångst

Av Rickard Gustafsson

Under drygt 5 timmars tid stoppades alla trafikanter på E6 vid Snapparp när samverkande myndigheter kontrollerade över 900 fordon. Det resulterade i flera gripanden, ett stort parti smuggelcigaretter samt en hel rad andra misstänkta brott som rattfyllerier och ett 60-tal ordningsböter.

Myndighetsrazzia på E6 gav hygglig fångst
Ungefär var tionde fordonskontroll resulterade i någon form av myndighetsingripande under den stora trafikinsatsen i Snapparp. Foto: Arkivbild

Polisen, Tullen, Kronofogden och Post- och Telestyrelsen gjorde gemensam sak under tisdagskvällen och stoppade och kontrollerade vartenda fordon i norrgående riktning på E6. Den stora trafikinsatsen i Snapparp resulterade i ett stort antal polisanmälningar och myndighetsrapporteringar av olika slag.
– De här kontrollerna är befogade och det var kanske ingen slump att vi valde norrgående riktning, säger Christer Andersson på Laholmspolisen.

Vad Andersson syftar på är såklart både människor och olagliga varor som förs in via den svenska gränsen till Danmark och som transporteras vidare norrut. Polisen gjorde 28 inre utlänningskontroller för att undersöka om personerna hade rätt att befinna sig i Sverige.

Två män greps under insatsen. En litauisk medborgare greps för brukande av falsk urkund och en skåning i 25-årsåldern togs med ett mindre parti hasch. Dessutom stoppade tullen en man i en bil med hela 80 000 smuggelcigaretter och där väntar åtal för smuggling och skattebrott.

En positiv nyhet var att samtliga 900 förare, av såväl stora som små fordon, klarade alkoholutandningsproven. Däremot greps två personer för drograttfylleri och dessutom togs sju passagerare för ringa narkotikabrott (eget bruk).


Christer Andersson, Laholmspolisen.


Polisen genomförde inte mindre än 25 flygande inspektioner av fordon som var i dåligt skick.
– Flera av de fordonen var trafikfarliga och ska inte rulla på våra vägar, säger Christer Andersson.

Totalt skrevs 61 ordningsböter ut och det rörde sig om bland annat fortkörningar, överlast, förare som körde om i innerfil och lastbilschaufförer som inte respekterar vilotider.

Även Kronofogden hade mycket att göra. Totalt togs inte mindre än elva personer som hade skulder. Där gjordes utmätningar och myndigheten gjorde beslag i form av smycken och klockor och ett antal tiotusentals kronor håvades därmed in till staten.

Trålningen av E6-trafiken gav denna kväll ingen enskild storfångst, men att ungefär vart tionde fordon gav någon form av napp ger ändå en indikation om hur situationen på våra vägar ser ut.
– Det är lite som att fiska, man ska ha lite tur. Men det är ändå intressant vad som rör sig på våra vägar en helt vanlig tisdagskväll, säger Christer Andersson.