SAMHÄLLE 2021-11-15 KL. 10:45

Mobilfilm som skulle fria 30-åring bidrog till fällande dom

Av Rickard Gustafsson

Laholmspolisens kontroll av misstänkta personer i en bil på riksväg 24 ledde till åtal för våldsamt motstånd mot polisen. En 30-årig ängelholmsbo nekade till brott och delgav domstolen en mobilfilm som han själv spelat in vid händelsen som bevisning. Bevis som Halmstads tingsrätt snarare anser talar till polisernas fördel.

Mobilfilm som skulle fria 30-åring bidrog till fällande dom

Händelsen inträffade i september 2019 när en patrull från Laholmspolisen stoppade en bil som kört för fort på riksväg 24 i höjd med Nordanå. De två personer som satt i bilen agerade hotfullt och polismannen kallade via polisradio på förstärkning.

När nästa polispatrull anlände till platsen hade passageraren, en ängelholmsbo i 30-årsåldern, redan plockat upp sin mobiltelefon för att filma händelseförloppet.
Polisen fattade misstankar om att ängelholmsbon var narkotikapåverkad och bad honom att komma ut ur bilen och sluta filma.

När mannen, som enligt poliserna blev argare och argare, vägrade att vända sig mot polisbilen och lägga händerna på den samma för att bli kopplad med handfängsel uppstod en brottningsmatch med en av polismännen. Samtidigt hade polismannens kollega upptäckt att det låg två knivar i bilen och var orolig för att ängelholmsbon bar på ytterligare vapen. Kollegan beslutade då att spruta pepparspray i ansiktet på den misstänkte som därefter kunde gripas.

Ängelholmsbon nekade i Halmstads tingsrätt till åtalspunkten våldsamt motstånd och menade att den mobilfilm han spelat in bevisade hans oskuld. Anledningen till filmandet, hävdade han, var att han sedan tidigare hade dåliga erfarenheter av poliser.
Halmstads tingsrätt såg dock filmen med andra ögon och ansåg att den snarare gagnade polisernas version. Tingsrättens rådman skriver i domen att filmen förvisso inte visar hela händelseförloppet, men ”att polisens uppgifter om vad som förevarit ingripandet får visst stöd av den förevisade filmen”.

Förutom våldsamt motstånd döms 30-åringen även för brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott (bruk av amfetamin och cannabis) och innehav av 35 tabletter av den narkotikaklassade medicinen tapentadol.
Han döms även för mer aktuella brott, under 2021, såsom vapenbrott (innehav av en elpistol), två fall av ringa narkotikabrott och olovlig körning med Örkelljunga som brottsplats.
Tingsrätten bedömer att samtliga brott ligger på bötesnivå och dömer 30-åringen till dagsböter på totalt 30 000 kronor.