SAMHÄLLE 2021-11-08 KL. 14:00

Misstänkt mordbrand på Glänninge vårdcentral

Av Rickard Gustafsson

Laholmspolisen rubricerar helgens eldsvåda i ett sopskjul på Glänninge vårdcentral som mordbrand och enligt räddningstjänsten var risken överhängande att elden skulle sprida sig till huvudbyggnaden. Men tack vare ett rådigt ingripande av allmänheten undveks en storbrand som kunnat få katastrofala följder.

Misstänkt mordbrand på Glänninge vårdcentral

Runt 18.30-tiden på lördagskvällen den 6 november upptäckte förbipasserande personer att det rök och brann i ett friliggande sopskjul på Glänninge vårdcentral där Laholmshälsan har sin verksamhet. Vittnen larmade SOS Alarm och räddningstjänsten ryckte ut till området.
– Det var några som körde förbi och och såg att det brann och det verkar som att de passerade helt i rätt tid innan elden hade hunnit sprida sig. De stannade på platsen tills vi kom och det var mycket bra, säger insatsledaren Sofia Frindberg vid räddningstjänsten i Laholm.

Själva släckningsinsatsen blev ganska enkel, tack vare att larmet inkom så snabbt. Styrkeledaren, som var först på plats, tömde en pulversläckare över sopkärlet som brann, vilket dämpade elden tills släckningsbilen kom till vårdcentralen.
– Sopskjulet är tillverkat av trä och hade elden fått fäste där och i de angränsande två sopkärlen hade det kunnat gå illa, säger Sofia Frindberg.
Sopskjulet ligger endast tre meter från huvudbyggnaden och spridningsrisken var enligt räddningstjänsten stor.
– Takfoten på vårdcentralen är också i trä och hade elden nått dit hade vi haft ett helt annat scenario, menar Sofia Frindberg.

Jenny Kolnig, vd och verksamhetschef på Laholmshälsan, berättar att brandens omfattning kunde begränsas tack vare allmänheten som agerade innan räddningstjänsten anlände.
– De här personerna lyckades dra undan två sopcontainrar vilka därmed undvek att antändas. Det var ett fantastiskt agerande av dem och deras fina hjälp visar prov på civilkurage, säger hon.

Enligt räddningstjänsten var branden anlagd och polisen rubricerar ärendet som misstänkt mordbrand.
Laholmspolisen har i nuläget ingen misstänkt för dådet och kopplar inte heller samman branden med någon av de andra bränder som anlagts i kommunen senaste året.

De vittnen som uppmärksammade branden har de noterat att människor rörde sig i området vid tidpunkten?
– Nej, de har inte iakttagit att någon sprungit från platsen, säger Christer Andersson på Laholmspolisen.

Laholmshälsan som nyligen flyttade in i lokalerna på Glänninge har efter brandincidenten vidtagit skärpta säkerhetsåtgärder.
– Det kunde gått illa och det är ledsamt att sådant här händer. Men vi har nu bestämt att ingenting som kan antändas ska förvaras utomhus, säger Jenny Kolnig.