SAMHÄLLE 2023-09-18 KL. 06:02

”Mat från träd är framtiden”

Av Carina Nilsson

Intresset för att odla nötter ökar i Sverige. I Vindrarp, precis nedanför Hallandsåsens branta norrsida, odlar Marc Wester flera olika sorters valnötter och i Nyby utanför Laholm har Göran Christiansson startat en plantskola där han driver upp och säljer olika sorters nöt-träd.

– Mat från träd är framtidens mat, säger de.

”Mat från träd är framtiden”
Marc Wester och Göran Christiansson tror båda att vi kommer att äta mer mat från träd i framtiden, framför allt för klimatets skull. Foto: Carina Nilsson

Marc Wester och Göran Christiansson förenas av en stark tro på att vi behöver ta bättre hand om planeten vi bor på.

– Det handlar om klimatet, övergödning, gifter, erosion och den biologiska mångfalden. Allt det här måste vi få ordning på om vi ska överleva, säger de.

Marc tror att han alltid har haft intresset för natur och miljö med sig.

– Jag är 72 år kallar mig naturfrälst romantiker. Många gånger har jag suttit ensam ute i naturen och bara njutit, säger han.

Valnötsträd kan ympas på andra trädslag. Foto: Carina Nilsson

För Göran var det en mer omvälvande resa som började när han arbetade i Shanghai i Kina där han var forskningschef för ett stort svenskt företag.

– Jag hade länge tänkt att vi löser alla problem med ny teknik. Men under tiden i Kina så insåg jag att vi bara har flyttat problemen till en annan del av världen. Det är i Asien fiskarna dör i floderna och det är i Asien hälften av alla människor på jorden bor. Jag kände att jag måste göra något annat. Något som gör att vi alla kan leva mer hållbart.

Görans fru kommer från Nederländerna och familjen flyttade dit.

– Där kom jag i kontakt med bönder som ville bredda sin verksamhet. Flera av dem kombinerade nötodling med att ha höns. Hönsen kunde äta en del dåliga nötter men de höll också undan insekter som kan ställa till problem i odlingen.

Både Marc och Göran tror att nötter kan vara en framtidsgröda i Sverige och ett sätt att minska klimatpåverkan.

Japanska hjärtnötter, i den främsta skålen, har formen av ett hjärta och är en valnöt som är tålig mot frost. Foto: Carina Nilsson

– Ett träd står i många, många år utan att man behöver plöja och så om. Man kan skörda år efter år medan träden tar upp koldioxid. Jag har ett femtiotal nötträd om man räknar in hasselnötterna. Förutom att jag alltid har nötter att äta själv så tar jag alltid med en påse som gå-bort-present i stället för en blomma som kanske har fraktats över hela jorden. Det brukar bli väldigt uppskattat, säger han.

Göran och familjen landade till sist i Nyby, strax utanför Laholm, där de köpte en midre gård. Göran har nu en plantskola, där han driver upp och säljer nötträd. Samtidigt föreläser han om nötträd och de klimatmässiga fördelarna med att odla mat på träd.

– Det är väldigt roligt för det finns många bönder som vill prova och plantera några hektar med nötträd. Jag säljer ungefär hälften av mina plantor till bönder och hälften till privata trädgårdsodlare, säger han.

Att odla nötter i Sverige är dock ingen ny företeelse. Gamla kastanjeträd finns vid många äldre hus och gårdar och hasselbuskar likaså.

Valnötsträd kan ympas på andra trädslag. Foto: Carina Nilsson

– Rudolf Abelin, som anlade Norrvikens trädgårdar, odlade också nötter. Som mest fanns det 10 000 träd i en hasselnötsodling och man sålde i hela norra Europa. Hasselnötsodlingen levde kvar in på 1950-talet, men jag tror att den försvann med Abelin, säger Göran.

70 år senare vill både Göran och Marc väcka liv i intresset igen. Det går utmärkt att odla både valnötter och hasselnötter ända upp till Dalarna. Och intresset är på uppgång.

– Hushållningssällskapet ordnade en träff nyligen och det kom 25 personer varav 15 var lantbrukare. Många tror att det kan bli en grej för självplockning. Det finns en gård utanför Halmstad, som har satsat på nötter, där man låter kor och höns beta i gångarna mellan träden. I Danmark har man aldrig riktigt slutat med hasselnötsodlingen, så jag tror det finns en framtid för de odlare som satsar på nötter, säger Göran.

Både Göran och Marc tror att vi i framtiden kommer att äta mer livsmedel från träd, inte bara nötter, på grund av trädens förmåga att ge skörd under många år.

En bäck rinner genom trädgården hos Marc Wester vilket ger träden god tillgång på vatten. Tack var sluttningen rinner också vattnet undan så det inte blir för blött för träden. Foto: Carina Nilsson

– Det finns både nötträd och grönsaksträd som avokado och oliver. Men det finns också träd som ger ärtor och ätliga löv som kan ersätta sallad. I Kina finns lökträd, som man kan använda ungefär som purjolök. Många träd kan ge skörd i hundratals, till och med tusentals år, samtidigt som de tar upp koldioxid. Så när man planterar träd som kan ge oss mat så är det verkligen att plantera och planera för framtida generationer, på alla sätt, säger de.

Göran Christiansson har lämnat jobbet som ingenjör och forskningschef. Han driver nu en plantskola i Nyby utanför Laholm där han säljer nötträd.Foto: Carina Nilsson

Valnötterna har ett hölje precis som kastanjer. Innanför finns skal och själva valnöten. Foto: Carina Nilsson

Valnötter och hasselnötter har fått en renässans i de svenska trädgårdarna och det finns ett stort intresse för svenskodlade nötter.Foto: Carina Nilsson