SAMHÄLLE 2023-10-23 KL. 10:52

Markaryd levererade till Världens barn igen

Av Carina Nilsson

Nästan 530 000 kronor. Så mycket samlades in i den lokala insamlingen för Världens barn 2023, vilket placerade Markaryd på en femte plats bland landets kommuner.

Markaryd levererade till Världens barn igen
I Musikhuset hölls en gala för Världens barn där både elever från Kulturskolan och Markaryds folkhögskola medverkade. Foto: Privat

År efter år fortsätter hela samhället i Markaryd att hitta på olika aktiviteter för att samla in pengar till Världens barn.

– I år hade vi bland annat två aktiviteter i Musikhuset. Dels en konsert med elever från både Kulturskolan och Markaryds folkhögskola. Dels en insamling där Musikhuset skänkte 100 kronor för den som sjöng en refräng från någon av Hasse Anderssons låtar. Det gav 30 000 kronor respektive 45 000, säger Tord Gustafsson.

Strömsnässkolan sålde kakor och pins samt sprang stafett för Världens barn och samlade in nästan 104 000 kronor. Hembygdsföreningen fick ihop cirka 10 000 kronor med Mamma Måd och Lagadalskyrkan second hand skänkte två dagskassor. Flera kyrkor skänkte kollekt till Världens barn, det ordnades soppluncher och en rad andra aktiviteter.

– Det är ett enormt engagemang för världens barn i hela kommunen och det är fantastiskt att det håller i sig år från år. Jag tycker verkligen att det tar död på myten om den snåla smålänningen, säger Tord Gustafsson och fortsätter:

– Med tanke på hur tuffa tider det är ekonomiskt för många med höjda matpriser och räntor så är det ändå mer glädjande att så många engagerar sig i det här och vill dela med sig. Och med tanke på världsläget så behövs pengarna mer än någonsin, säger Tord Gustafsson.

Markaryd hamnade alltså på en femte plats i hela landet, och det är ungefär där man har hållit sig de senaste tio åren. 529 668 kronor blev 52,10 kronor per invånare. I länskampen kan man dock säga att det blev storslam för Småland. Gotland vann, men följdes av Jönköping, Kronoberg och Kalmar på andra, tredje och fjärde plats.

Tord Gustafsson gläds också över att Ljungby kommun hamnade på 57:e plats.

– Vi hjälper dem att komma igång lite med aktiviteter för skolorna bland annat, och det är väldigt roligt att vi blir fler som engagerar oss för Världens barn, säger han.

Laholm hamnade på plats 176 med 48 448 insamlade kronor vilket motsvarar 1,82 kronor per invånare.

Fakta: Kommunkampen i Världens barn:

1. Arjeplog

2. Öckerö

3. Norsjö

4. Sorsele

5. Markaryd

57. Ljungby

176 Laholm

Länskampen:

1. Gotland

2. Jönköping

3. Kronoberg

4. Kalmar

5. Västerbotten

Galan i Musikhuset samlade in 30 000 kronor till Världens barn. Foto: Privat