”Man blir nästan lite förvånad när någon blåser positivt”
Av Rickard Gustafsson
I tredje och sista delen kring Laholmspolisens trafiksäkerhetsarbete tar vi upp rattfyllerier och mobiltelefonanvändning i trafiken. Två vanliga företeelser som förorsakar många trafikolyckor, lidande och död. För Laholmspolisen är bekämpandet av onykterheten i trafiken ett av de absolut viktigaste och mest prioriterade områdena.
En klar majoritet av de som Laholmspolisen tar för rattfylleri är numera påverkade av droger och narkotikaklassade läkemedel. Den klassiska alkoholrattfyllan har minskat ordentligt på senare år.
Foto: Rickard Gustafsson
Del 3 av 3 i LT:s miniserie om Laholmspolisens trafiksäkerhetsarbete: Enligt siffror från Trafikverket kör mellan 15 000-20 000 personer i Sverige onyktra varje dag. Det innebär att ungefär var 500:e fordon du möter rattas av en person som är påverkad av alkohol, droger, eller narkotikaklassade läkemedel.
Laholmspolisen gör dagligen nykterhetskontroller på vägarna i Laholms kommun och statistiken över antalet haffade rattfyllerister de senaste åren är långt ifrån upplyftande läsning. 2019 togs 100 rattfyllerister, 2020 steg siffran till 114 medan den 2021 dalade till 69. Under 2022 (till 15 november) har 43 åkt fast för rattfylleri.
Kommunpolisen Kristian Nilsson som har god kännedom om statistiken förklarar senaste årens nedgång.
– Det är inte färre personer som missbrukar och kör rattfulla, men vi har inte haft resurserna att jaga rattfyllerister. Antalet kontroller är avgörande, men vi har haft personal utlånad till polisområden i andra delar av Sverige och det påverkar såklart Laholmspolisens verksamhet.
– Det handlar inte om att man struntar i Laholm, men det är bara att titta i kvällstidningarna på händelserna som sker runt om i landet så förstår man att vi gemensamt inom polisen försöker att hjälpas åt. Jag vill poängtera att det alltid finns poliser i tjänst i Laholm, men kanske inte så många som man skulle önska.
Ute på fältet spejar Anders Carlsson och Daniel Ljungberg vid Laholmspolisen efter oregelbundna beteenden i trafiken. De berättar att de och deras kollegor blivit väldigt duktiga på att identifiera onyktra och påverkade förare.
År av erfarenhet på vägarna har skapat en fingertoppskänsla och de ser tecken som gemene man inte upptäcker.
– Vi tar väldigt många för drograttfylla och det är väldigt sällan vi har fel. Träffprocenten är hög, men vi kan alltid bli bättre, säger Anders Carlsson.
Över tid har rattfylleritrenden förändrats. De beskriver att det förr om åren var vanligast med alkoholrattfyllor, men att det skett en dramatisk förändring.
– Numera är det mångdubbelt fler narkotikarattfyllor och ibland blir man nästan lite förvånad när någon blåser positivt för alkohol, säger Daniel Ljungberg.
Daniel Ljungberg och Anders Carlsson vid Laholmspolisen berättar att det inte går att se ett mönster bland de som haffas för rattfylleri. Gamla och unga, män och kvinnor från alla samhällsklasser.
Foto: Rickard Gustafsson
Ljungberg förklarar att bekämpningen av onykterheten i trafiken är en av de viktigaste delarna i polisens dagliga jobb. Han säger sig också märka att det inte längre är socialt accepterat att köra bil när man druckit öl, vin eller sprit.
– Det känns som att allmänheten tycker att det är ett fult brott att sätta sig bakom ratten när man druckit alkohol. Man utsätter så oerhört många människor för fara när man kör påverkad, man är helt enkelt en superrisk för alla, inklusive sig själv.
Dessvärre verkar det mindre självklart att skippa körningen om man rökt på eller om man använt droger eller narkotikaklassade tabletter. Substanser som stannar kvar bra mycket längre i en människas blod och kropp än alkohol.
Vem eller vilka är det som fastnar i polisens garn och döms för rattfyllerier? Omöjligt att ge ett generellt svar på, enligt de båda laholmspoliserna.
– Bredden är enorm. Det är allt från missbrukaren som hållit på hela livet till småbarnspappan eller kvinnan som jobbar inom vården. Det är alla kategorier och det går inte att se ett mönster, säger Anders Carlsson.
Carlsson och Ljungberg upplever att poliserna i yttre tjänst har relativt god kontroll över vilka individer det är som kör rattonyktra och man har från Laholmspolisens sida länge jobbat riktat mot dem och har dem under lupp.
– Sen finns det alltid ett mörkertal som vi inte har koll på alls och därför är också de här slumpmässiga kontrollerna vi gör jätteviktiga. Det i kombination med större nykterhetskontroller är bra, säger Anders Carlsson.
Körförmågan minskar drastiskt när man knapprar på mobiltelefonen under färd.
Foto: Bildbyrån
Ett annat gissel i trafiken är nyttjandet av mobiltelefoner. Anders och Daniel berättar att det är oerhört vanligt förekommande och att många fortfarande inte inser att det är ett lagbrott.
– Samtidigt ser vi folk som bara släpper mobiltelefonen när de ser patrullbilen, säger Daniel Ljungberg och fortsätter på tesen om hur fokus på telefonen skapar ouppmärksamhet och faror i trafiken.
– Det har gjorts tester och att köra med mobilen är som att köra med 0,8 promille alkohol i blodet. Din körförmåga påverkas otroligt mycket och du blir en så betydligt mycket sämre chaufför.
Poliserna bedyrar att trafikkontrollerna inte på något sätt är resultatbaserade, utan att det fullt ut handlar om brottsförebyggande åtgärder.
– Jag bryr mig inte om vi skriver två böter eller femton. Det viktigaste är att vi är synliga, säger Anders Carlsson.
På sociala medier får polisen får ibland kritik för att ägna sig åt att jaga fortkörare och ungdomar med A-traktorer men aldrig är på plats när de händer allvarligare brott som exempelvis bostadsinbrott.
Anders och Daniel har hört kritiken, men anser att den delvis är obefogad.
– Det är svårt att vara överallt, alltid. Med de medel och resurser vi har tycker jag att vi jobbar på rätt bra. Men vi försöker ha stor spridning på hela kommunen och inte bara i Laholms tätort utan också i de mindre orterna, säger Anders innan Daniel fyller i.
– Samtidigt ska man veta att vi ibland inte heller vill vara synliga, men visst det är viktigt för oss att synas och visa medborgarna att vi finns.
LÄS MER: ”Alla föräldrar borde provköra sina barns fordon”LÄS MER: ”Att varna för poliskontroll är det sämsta man kan göra”