Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-02-02 KL. 10:52

Lurade äldre kvinna på nästan 100 000 kronor

Av Carina Nilsson

En man i 30-årsåldern från Markaryds kommun lurade en äldre kvinna i Blekinge att föra över nästan 100 000 kronor till hans konto. För det fick han fyra månaders fängelse – ett straff som hovrätten nu har fastställt.

Lurade äldre kvinna på nästan 100 000 kronor
En man bosatt i Markatyds kommun lurade en kvinna att föra över nästan 100 000 kronor. Foto: Arkiv

Blekingekvinnan som är i 75-årsåldern blev uppringd av mannen i januari förra året. Han påstod att han ringde från Swish som samarbetar med Nordea. Han förklarade för Blekingekvinnan att någon med utländskt namn hade kapat hennes konto, men att han skulle hjälpa henne med detta.

Efter att han ställt en massa frågor om hennes bankkort och swishanvändning uppmanade han kvinnan att logga in med sitt bank-id, för att hon skulle kunna få tillbaka pengarna. Han gav kvinnan en hel rad olika instruktioner om hur hon skulle göra.

Blekingekvinnan uppger i förhören med polisen att hon blev så chockad så att hon gjorde som mannen sade åt henne och hon mindes även att hon hade bekräftat med sitt bank-id en gång.

Kvinnan upptäckte strax efteråt att 97 300 kronor saknades på kontot.

Mannen hävdade i sin tur att det inte var han som gjort detta, utan han försökte hjälpa ett par vänner att ta emot pengar från en skuld som skulle komma in på hans konto och därför gav han dem tillgång till sitt bankkort och id-kort.

När kontot spärrades av banken fanns det drygt 40 000 kronor kvar. Resten av pengarna hade förts vidare och använts för olika köp.

Malmö tingsrätt ansåg att kvinnan blivit utsatt för ett bedrägeri. Eftersom pengarna från bedrägeriet omsattes snabbt tyder det enligt rätten på att det har varit fråga om ett penningtvättsupplägg.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i fyra månader. Han ska också betala skadestånd på nära 55 000 kronor vilket är det belopp som försvunnit. De drygt 40 000 kronor som fanns kvar på kontot fick kvinnan tillbaka.

Mannen är tidigare dömd för liknande brott och hade dömts till skyddstillsyn, men då han återföll i brott valde rätten att ge honom ett fängelsestraff. Mannen överklagade till hovrätten som fastställde tingsrättens dom utan ändringar.