Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-05-26 KL. 13:51

Lekplatsen i Mellbystrand bortplockad: ”Tragiskt”

Av Johan W Jönsson

Laholms kommuns lekplats vid Strandhotellet i Mellbystrand är ett minne blott. Redskapen är bortplockade och marken återställd. Att ta bort en välbesökt lekplats precis innan sommaren har rört upp känslor.
– Kommunen kan inte ha en lekplats på privat mark. Skulle det hända något blir ansvarsfrågan otydlig, säger Ingela Månsson som är verksamhetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Lekplatsen i Mellbystrand bortplockad: ”Tragiskt”
Så här såg det ut när lekplatsen vid Strandhotellet i Mellbystrand plockades bort. Foto: privat

Vid en besiktning i höstas uppdagades en del fel som behövde åtgärdas. Då beslutades att sluta sköta om lekplatsen, och nu har den alltså plockats bort.

Beslutet fattades av dåvarande driftchef Robert Pragler, som slutat. Ingela Månsson har sedan fullföljt beslutet kring att plocka bort lekplatsen.

– Det har gjorts en muntlig överenskommelse en gång i tiden och det blev en kompromiss att sätta lekredskap på Strandhotellets mark, säger Månsson.

– Vid besiktningen i höstas kom det fram att saker behövde åtgärdas. Det i kombination med ansvarsfrågan gjorde att vi fattade det här beslutet, fortsätter hon.

Lekplatsen hade kunnat räddas. Kommunen erbjöd Strandhotellet och BRF Mellbystrand att ta över ansvaret. Så blev det dock inte.

Strandhotellet kunde eventuellt tänka sig att ta över lekplatsen om kommunen åtgärdat bristerna som kom fram vid besiktningen. Kommunen ville dock inte lägga mer pengar.

Ingela Månsson var med vid bostadsrättsföreningens styrelsemöte och förde fram kommunens ståndpunkt. Hon mejlade sedan ordförande Björn Abelli för svar (LT har tagit del av mejlen).

– Jag fick inget svar. Då mejlade jag bostadsrättsföreningens adress och fick återkoppling där de bad kommunen att plocka bort lekredskapen, säger Ingela.

Varför var det så bråttom?

– Vi närmar oss sommarperiod och kan inte ha en lekplats som inte är säker. Därför plockade vi skyndsamt bort lekredskapen och återställde marken.

Vad behövde åtgärdas?

– Det var inga stora saker men det är ändå kostnader. Stadsträdgårdsmästaren räknade 30 000 kronor. Men det hade också kunnat bli mer. Ytan under behövde egentligen förändras också.

En ny lekplats är planerad till området nedanför Strandhotellet som ska bli Mellbystrands centrum. Men när den detaljplanen är på plats är oklart.

– Det kommer dröja. Men hoppkudden kommer, balansgången i trä finns kvar och likaså fotbollsmålen på den stora gröna ytan. Så vi skickar inte ut barnen på gatan, säger Månsson.


Björn Abelli är ordförande i BRF Mellbystrand. Foto: Laholms kommun


Björn Abelli berättar att bostadsrättsföreningen, där han är ordförande, inte hade resurser att ta över lekplatsen och att Strandhotellet var halvt intresserade.

– Kommunen ställde ett ultimatum till oss. Ta över lekplatsen, annars tar vi bort den. Vi fick för kort tidsfrist för att kunna undersöka om någon annan förening var intresserad, säger Björn.

Är du förvånad över att lekplatsen plockats bort?

– Att det gick så fort, ja. Vi hade trott att den åtminstone skulle få stå kvar över sommaren. Det finns ett stort behov av en lekplats i området.

Abelli har tagit del av besiktningsprotokollet från lekplatsen. Enligt honom är det ett en gummibussning ovanpå en bult som fattats samt lite markberedning.

– Det hade behövts grävas bort lite gräs under klätterställningen och gungorna då det ska vara mjukt där. Men det hade inte kostat många kronor.

– Tyvärr blev det aldrig något skriftligt utan bara ett muntligt avtal när lekplatsen kom på plats för tio år sedan. Men ett avtal är ett avtal, fortsätter Abelli.

Vad känner du nu när lekplatsen är borta?

– Det är tragiskt! Vi kan inte göra något från bostadsföreningens håll. Var ska barnen som bor i och besöker området nu leka? Den skulle fått vara kvar tills en ny var på plats, säger Björn.

Ingela Månsson igen:

– Lekplatsen stod på privat mark. Vi kan inte gynna privata näringsidkare och privata bostadsrättsföreningar. Då skulle gemene man kunna höra av sig och vilja ha lekredskap.

– Hade någon skadat sig hade vi troligtvis fått undersöka vem som egentligen bär ansvarsfrågan. Nej, så ville vi inte ha det och vi vill ju absolut inte att någon skadar sig, avslutar hon.