SAMHÄLLE 2022-07-01 KL. 15:02

Lastbilschaufför döms för vållande till annans död

Av Carina Nilsson

Lastbilschauffören som körde på en minibuss på E 6 vid Hallandsås den sista april i år har fått sin dom i Helsingborgs tingsrätt. Chauffören döms för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Lastbilschaufför döms för vållande till annans död
Lastbilschauffören döms för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik av Helsingborgs tingsrätt. Foto: Pelle Pettersson

Den tragiska olyckan som kostade kostade tre unga personer livet, inträffade efter att minibussen fått stopp i backen uppför Hallandsås. Ungdomarna hann inte sätta sig i säkerhet, och tre av dem omkom när lastbilen körde på minibussen.

Den 27-årige lastbilschauffören döms nu för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik, vilket Hallandsposten och flera andra medier har rapporterat om.

Påföljden blir villkorlig dom. Tingsrätten anser att det är klarlagt att lastbilschauffören orsakade olyckan och att han borde ha förstått att han närmade sig en olycksplats.

En film från lastbilens kamera visar att chauffören inte saktade ner, utan körde med full fart och träffade minibussen, trots att det också syns varningsblinkers från en annan bil.

Chauffören har hela tiden nekat till brott och hävdat att han inte såg minibussen förrän det var försent.