Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-02-09 KL. 16:21

Länsstyrelsen ger grönt ljus för solcellspark

Av Rickard Gustafsson

Länsstyrelsen har godkänt en ansökan för att upprätta en solcellspark i Sjöared, Knäred, nära gränsen till Markaryds kommun. Området är på knappt sju hektar och bakom projektet står Motala-företaget Sunbeam by Helios.

Länsstyrelsen ger grönt ljus för solcellspark
Mats Olofsson är väldigt glad över att solcellsparken i Sjöared godkänts av länsstyrelsen. Nu hoppas han att myndigheten godkänner även den andra ansökan som företaget lämnat in beträffande en park i Allarp. Foto: Rickard Gustafsson/Bildbyrån

Sunbeam by Helios ingår i Helios Nordic Energy-koncernen och inriktar sig på att bygga mindre solparker, i storleksklassen 3-10 hektar. Företaget lämnade ifjol in en ansökan om att få uppföra en park i Sjöared, öster om Knäred, precis vid länsgränsen till Kronoberg.

Länsstyrelsen har granskat alla handlingar och anser sammantaget att det inte finns några hinder och gav den 8 februari tummen upp för projektet.

Området är på 6,7 hektar och parken kommer när den är driftsatt ha en effekt på 3 megawatt.

Laholmaren Mats Olofsson jobbar inom Helios-koncernern med att anskaffa mark och skriva avtal med markägare. Han berättar att företaget gläds åt att Länsstyrelsen gett tummen upp.

– Det här är mycket glädjande. Vi behöver ju mer elektricitet i Sverige så det här är naturligtvis jättebra.

En av de största utmaningarna för etablering av solcellsparker är inte att hitta mark, utan kapacitetsbristen i det svenska kraftnätet.

Enligt Olofsson har Sunbeam by Helios fått positiva signaler från Södra Hallands Kraft och Eon när det gäller uppkoppling.

– Vi har fått preliminärt klartecken och nu väntar vi bara på det slutgiltiga beskedet.

Olofsson berättar att han inte vet när solparken i Sjöared kan komma att byggas, men att ambitionen är ”så fort som möjligt”. Från byggstart till driftsättning är tiden dock ganska kort.

– På ett så relativt litet område som det handlar om tar det inte särskilt lång tid att sätta upp solpanelerna.

Sunbeam by Helios inväntar också besked från Länsstyrelsen för en solcellspark i Allarp (Allarp 2:5). Parken är i ungefär samma storlek som den i Sjöared.

Området ligger mellan Västkustbanan och E6 och på andra sidan om järnvägen från där Grön Camp vill uppföra södra Hallands största campingplats.

– Där verkar det i nuläget svårare att koppla upp sig mot elnätet, men avtalet är klart med markägaren, säger Mats Olofsson.