Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-05-08 KL. 12:09

”Längtan tillbaka till polisen blev för stark”

Av Rickard Gustafsson

Kommunen får se sig om efter en ny förvaltningschef för samhällsbyggnadsnämnden. Niklas Wilsson berättar för LT att längtan tillbaka till polisen blev för stark och att han landat en spännande och utmanande tjänst inom polismyndigheten.
– Jag är en blåljusmänniska i hela kroppen och det känns verkligen jättekul, säger knäredsbon.

”Längtan tillbaka till polisen blev för stark”
Efter sju år och flera tunga tjänster i Laholms kommun återgår Niklas Wilsson till organisationen där han känner sig hemma – Polisen. Foto: Rickard Gustafsson

Samhällsbyggnadsförvaltningens chef, Niklas Wilsson, klev i fredags in på kommunchefen Anders Einarssons kontor och meddelade att han efter sju år i kommunens tjänst tackar för sig.

För den 55-årige knäredsbon är det med dubbla känslor han tar nästa steg i karriären.
– Jag blev polis vid 21 års ålder och var där under 25-26 år. På senare tid har jag längtat tillbaka och när jag började kika på vilka möjligheter som fanns hittade jag en spännande tjänst som jag sökte och fick efter tuff rekrytering. Polisen som organisation växer nu och ska växa ännu mera så det är en go känsla att komma tillbaka, säger Niklas Wilsson och berättar att han inte får avslöja vilken tjänst det handlar om.
– Det är inte officiellt ännu, men det är ett jobb som jag verkligen vill ha och hur spännande som helst.

Med det sagt vill han slå hål på all form av spekulation om att det skulle vara den nära förestående organisationsförändringen i Laholms kommun som är orsaken till att han slutar. Som bekant ska fem förvaltningschefer bli fyra när kultur- och utvecklingsförvaltningen skrotas.
– Jag har haft sju fantastiska år i kommunen, men organisationsförändringen är inte kopplad till mitt beslut att lämna. Jag har trivts bra, men längtan tillbaka till polisen blev för stark, säger Wilsson.

Wilsson har haft flera tunga poster i Laholms kommun.

2016 blev han först verksamhetschef för räddningstjänsten och när förre kommunchefen Peter Andreasson med buller och bång slutade sommaren 2018 fick Wilsson kliva in som biträdande kommunchef tillsammans med Erland Björkman. De två höll positionerna tills rekryteringen av Anders Einarsson kom på plats i augusti 2019.

Sedan januari 2021 har han varit förvaltningschef för samhällsbyggnadsnämnden.
– Jag har varit med och byggt upp allt från scratch. Det har varit upp och ner, men nu börjar alla rutiner sätta sig och det känns verkligen som att vi är på gång. Därför känns det lite dubbelt att sluta.

Det finns många goda minnen från arbetet i kommunen, men främst kommer han minnas när coronapandemin bröt ut 2020 och också arbetet med att ta emot flyktingar några år tidigare.
– Det var verkligen inte det vanliga som skedde. När vi började rigga i kommunen förstod folk allvaret. När vi ställde om ställde folk upp och gjorde det som behövdes utan problem. Det var positiva upplevelser för mig.

55-åringen berättar att han och hans fru trivs i Knäred och inte har för avsikt att flytta från kommunen.
– Vi bor jättebra där vi bor och vi har kommit in kanonbra i samhället på alla möjliga sätt. Så det blir pendling till jobbet, men det funkar.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Thor Gunnar Bjelland, blev informerad av Wilsson i fredags.

Moderatpolitikern tycker att det är en förlust för Laholms kommun.
– Det var en nyhet som jag inte ville ha. Vi har bara jobbat drygt fyra månader ihop, men vi har haft en fin kemi från första minuten. Niklas är rak och säger vad han tycker och håller han inte med så säger han det. Det utvecklar även mig och det är precis det vi behöver i Laholms kommun, säger Bjelland.