SAMHÄLLE 2023-05-30 KL. 13:24

Laholmare svettades för kampen mot ALS

Av Rickard Gustafsson

Deltagarna i Take Care-loppet hade ingenting emot att pressa sig lite extra för att stötta kampen mot den fruktansvärda sjukdomen ALS. Samtliga intäkter, cirka 12 000 kronor, går oavkortat till Hjärnfonden.
– Det var väldigt uppskattat, säger Charlie Boson, anställd på det arrangerande företaget.

Laholmare svettades för kampen mot ALS
Starten går för andra upplagan av Take Care-loppet. Samtliga intäkter gick i år till Hjärnfonden och forskningen för att hitta medicin och botemedel mot den allvarliga sjukdomen ALS. Foto: Privat

Solen sken över deltagarna under den andra upplagan av Take Care-loppet i lördags. Varv efter varv tog sig gammal som ung runt Glänninge sjö till musik som pumpades ut av en discjockey på plats.

Runt 70 personer ställde upp, gjorde sitt bästa, och fick efter loppet återhämta energi när de bjöds på korv med bröd.
– Loppet är öppet för alla och alla sprang så många varv de ville, kunde och orkade och deltagarna verkade ha väldigt roligt, säger Charlie Boson.

Förra året gick alla intäkter oavkortat till Cancerfonden. I år hade arrangören valt att stötta Hjärnfonden och forskningen kring sjukdomen ALS. En ovanlig men oerhört allvarlig sjukdom som drygt 200 svenskar, de flesta mellan 50 och 70 år, drabbas av varje år.

Uppmärksamheten kring sjukdomen har på sistone varit väldigt stor. Framför allt efter att en av Sveriges största idrottsprofiler, hockeyspelaren Börje Salming, gick ur tiden.

Kanske var det därför som deltagarna pressade sig lite extra och sprang fler varv per person i år jämfört med förra året?
– Ja, det var lite färre deltagare än i fjol, men vi räknade ihop till 495 varv och det var väldigt bra, säger Charlie Boson.


På slingan runt Glänninge sjö gick det lika bra att rulla som att springa eller gå. På bilden ses Veingefamiljen Cecilia Ivarsson och Jonas Persson med sonen Alexander. Foto: Privat


Boson berättar att deltagarna betalade en liten anmälningsavgift och att Take Care, precis som ifjol, skänker 10 kronor per avverkat varv.

Alla intäkter kommer nu att sättas in på Hjärnfondens konto.
– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det låter kanske lite klyschigt men pengarna går ju till en jättebra sak, säger Charlie Boson.

Stefan Larsson, delägare i Take Care, lovar att loppet återkommer även 2024.
– Vi tycker att det här är jättekul och det rimmar väldigt väl med vår verksamhet där vi jobbar med hälsa på alla plan. Det är så kul att andra också har den uppfattningen och är med och stöttar för en god sak. Vår ambition är att det här loppet ska bli en tradition.


Maria Svensson, Stefan Larsson, Charlie Boson och Karolina Tagesson på Take Care var mycket nöjda med årets lopp där deltagarna klockades in på totalt 495 varv. Foto: Privat