SAMHÄLLE 2021-12-26 KL. 09:30

Laholmare misshandlade offer med cykellås

Av Rickard Gustafsson

En 43-årig laholmare döms av Halmstads tingsrätt till 15 månaders fängelse för bland annat misshandel och grovt hemfridsbrott. Enligt domen ska laholmaren ha rusat in hos sin ex-flickvän och angripit och slagit hennes manlige vän med ett cykellås med kedja i huvudet och på kroppen.

Laholmare misshandlade offer med cykellås
En 43-årig laholmare döms av Halmstads tingsrätt till 15 månaders fängelse för att trängt in i sin ex-flickväns bostad och misshandlat hennes manlige vän. Foto: Rickard Gustafsson

Händelsen som utspelade sig på en adress i Halmstad i mitten av oktober i år grundar sig i vad som skulle kunna kallas ett svartsjukedrama.
Den 43-årige laholmaren och ex-flickvännen hade gjort slut ett halvår tidigare men hade fortfarande viss kontakt.

Den aktuella dagen hade laholmaren ringt ex-flickvännen och sagt att han skulle komma till Halmstad och att han var på väg att lämna sin bostad i Laholm. Bara fem minuter senare rusade han in i ex-flickvännens bostad i Halmstad med ett cykellås med kedja som tillhygge och sprang direkt fram till exets manlige vän och slog upprepade gånger cykellåset i hans huvud och på kroppen.

Vid slagen uppstod blodvite och det blev därefter fullt tumult i lägenheten där 43-åringen och vännen hamnade i slagsmål och kvinnan ringde 112. När polisen kom hade de två kombattanterna slagit sig trötta och 43-åringen var på väg ut från bostaden.

Laholmaren greps och åtalades misstänkt för grov misshandel, grovt hemfridsbrott, grov stöld, ofredande och ringa narkotikabrott. Vid rättegången erkände laholmaren att han tidigare under den aktuella dagen tagit amfetamin, men nekade till de grövre brotten och hävdade att han agerat i nödvärn.

Enligt 43-åringens version var det ex-flickvännens vän som dragit ner honom på golvet och satt sig grensle över honom så att han hade svårt att andas. Därifrån ska 43-åringen ha riktat ett slag mot ansiktet, brutit sig fri, och därefter lämnat lägenheten bara för att möta en polispatrull i trapphuset där han greps.

Den misshandlade mannen berättade i rätten att han och kvinnan enbart hade en vänskapsrelation, men att han hört från andra att 43-åringen är svartsjuk av sig och retat sig på att de hade kontakt.

Tingsrätten konstaterar i domen att både 43-åringen och ex-flickvännen berättat att de vid tidpunkten bodde var och en för sig och att relationen inte var konfliktfri. Rätten menar dock att han inte hade rätt att ta sig in i bostaden utan hennes medgivande. Domstolen anser att de skador som den manlige vännen fick vid misshandeln överensstämmer med åklagarens gärningsbeskrivning och avfärdar 43-åringens version om att ha handlat i nödvärn.
Rätten fäller laholmaren på samtliga åtalspunkter och dömer honom till 15 månaders fängelse, men gör bedömningen att misshandeln inte ska betraktas som grov då den inte pågick under längre tid och att skadorna inte blev allvarliga.

Den 43-årige laholmaren förekommer sedan tidigare under 22 avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent som i februari i år i hovrätten till fängelse i fyra månader för misshandel, stöld, skadegörelse, ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och överträdelse av kontaktförbud.