-
SAMHÄLLE 2022-11-08 KL. 06:02

Laholmare drar tillbaka domstolsöverklagan

Av Rickard Gustafsson

Förvaltningsrätten i Göteborg har avslagit laholmaren Michael Rydmans begäran om inhibition av nedsläckningsbeslutet. Men efter att Knut Slettengren & Co i samhällsbyggnadsnämnden backat från gatubelysningsbeslutet väljer han att dra tillbaka hela överklagan.
– Målet är uppnått, nu kan domstolen ägna sig åt viktigare saker, säger han till LT.

Laholmare drar tillbaka domstolsöverklagan
Laholmaren Michael Rydman återkallar överklagan om belysningsbeslutet han lämnat in till Förvaltningsrätten. Att dra målet till vägs ände när kommunen redan backat menar han skulle vara resursslöseri med svenska skattekronor. Foto: Bildbyrån

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden lämnade under måndagen ett förslag som innebär att alla gatlampor återigen ska tändas – i väntan på att en grundligare utredning görs för nedsläckning av gatubelysningen.

Därför kom avslaget i förvaltningsrätten, samma dag, mest att bli av akademisk betydelse för laholmaren Michael Rydman som yrkat på att domstolen skulle skjuta upp verkställandet av det ursprungliga ordförandebeslutet från den 6 oktober.

Nu får han sin vilja igenom ändå, även om det inte sker på juridisk väg. På grund av politikernas vilja att ompröva gatubelysningsbeslutet väljer Rydman i sin tur att dra tillbaka hela sin överklagan.
– Det finns kanske fortfarande ett rent juridiskt intresse för hur domstolen skulle ha bedömt lagligheten i det här ordförandebeslutet, men vi behöver inte dra det så långt. Målet är uppnått, nu kan domstolen ägna sig åt viktigare saker, säger Michael som anser att domstolens tid och samhällets pengar inte behöver exploateras för att driva målet till vägs ände.

Eftersom kommunen backat och gör ett omtag med en konsekvensutredning, där alla berörda parter ska få lämna synpunkter innan nytt beslut fattas, är Rydman nöjd.
– Nästa gång de fattar beslut är det taget i samhällsbyggnadsnämnden och det är där jag anser att beslutet borde tagits från första början. Med tanke på all den kritik som framförts och hur mycket det här har diskuterats i media är jag säker på att de kommer ta ett mycket mer genomtänkt beslut som inte påverkar laholmares säkerhet.

Vad tycker du om att politikerna kommit till insikt om att beslutet inte blev så bra och nu väljer att backa?
– Det är lätt som människa att fela, men svårare att erkänna att man har fel. De har lyssnat in opinionen och laholmarnas åsikter och det tycker jag är hedersamt.

För fotbollsälskaren Michael Rydman gav måndagens politikerbesked upphov till glädje – för andra kvällen i rad.
– Jag är lite hes i dag efter att igår varit på plats med mina söner och firat Häckens första SM-guld och idag firar vi upptändningen av Laholm. Det har varit fina dagar för mig – först guld och nu upplysningstillstånd, säger han och skrattar.

Till sist vill han även skicka med en uppmaning och en liten hälsning av omtanke till alla kommuninvånare.
– Även om Laholms kommun nu tänds upp igen så vill jag understryka vikten av att såväl unga som gamla som är ute och rör sig efter mörkrets inbrott använder reflexer. Det är viktigt!