Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-09-28 KL. 14:05

Laholmare dömd för folkbokföringsbrott

Av Rickard Gustafsson

Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover, och anmäla flytt till Skatteverket inom en vecka efter flytt. Det gjorde inte en laholmare i 25-årsåldern som nu döms till dagsböter för brott mot folkbokföringslagen.

Laholmare dömd för folkbokföringsbrott
Antalet åtal för folkbokföringsbrott har stigit rejält på senare tid. Enligt en granskning som gjorts av tidningen Hem & Hyra är risken för att bli anmäld störst om man bor på västkusten. Foto: Arkivbild

Det är sedan 2018 ett brott att inte anmäla sin nya adress inom en vecka efter flytt. Bakgrunden till den skärpta lagen låg en politisk vilja att komma åt organiserad brottslighet och välfärdsfusk.

Fortfarande är det dock många som inte har kännedom om att lagen skärpts och tidningen Hem & Hyra berättade i februari i år att antalet åtal ökat med 150 procent på ett år.

Lagen säger att man vid flytt måste anmäla sin nya adress till Skatteverket inom en vecka, men det går också bra att göra det innan flyttlasset går. Om man inte gör någon flyttanmälan, eller inte flyttar till eller bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott.

En laholmare i 25-årsåldern ställdes nyligen inför rätta i Halmstads tingsrätt misstänkt för att ha inte ha uppgivit sin nya adress till Skatteverket efter att han i slutet av juli ifjol blivit vräkt från sin bostad. Mannen förklarade att han under det efterföljande halvåret inte mått så bra psykiskt, att han var utan jobb och att han bott både i bilen och på vandrarhem.

Han säger sig ha känt till att han var tvungen att folkbokföra sig men förklarade samtidigt att det på grund av den psykiska ohälsan inte blev av.

Tingsrätten anser dock att åtalet är styrkt och dömer laholmaren till dagsböter på 3 500 kronor plus 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden.

Domstolen skriver i domen att mannen ”underlåtit att fullgöra sin skyldighet att till Skatteverket inom en vecka anmäla flyttning. Eftersom han kände till att han hade denna skyldighet har han handlat med uppsåt. De oriktiga förhållandena har pågått under en lång period och brottet kan därför inte anses vara ringa”.