-
SAMHÄLLE 2022-09-30 KL. 11:28

Laholmare blir ny ordförande i Polisförbundet

Av Rickard Gustafsson

Katharina von Sydow har som första laholmare, åtminstone i modern tid, valts att leda ett svensk fackförbund. På den nyligen avslutade kongressen i Stockholm valdes hon till ordförande i Polisförbundet.
– Det känns fantastiskt. Jag är både stolt och glad över det förtroende som visats mig, säger hon till LT.

Laholmare blir ny ordförande i Polisförbundet
Laholmaren Katharina von Sydow är stolt nybliven ordförande i Polisförbundet med cirka 22 000 medlemmar. Foto: Pressbild/Polisförbundet

När Polisförbundets kongress inleddes den 27 september på Lidingö utanför Stockholm var laholmaren Katharina von Sydow, som valberedningens kandidat, huvudfavorit att ta över som ordförande efter avgående Lena Nitz.

Till Polistidningen, tidigare i år, beskrevs hon av valberedningen som kompetent, diplomatisk, men också som en person som kan säga ifrån och det tyckte också kongressens 300 deltagare som valde von Sydow till ordförande.
– Nu blir jag ordförande för alla Sveriges poliser och jag känner mig väldigt taggad inför arbetet som väntar. Det är ett mycket svårt uppdrag men det ska också bli väldigt kul, säger Katharina von Sydow som inte har några som helst planer på att lämna sin kära hemstad utan kommer att veckopendla till jobbet i Stockholm.

56-åringen är urlaholmare och föddes på Laholms BB, nuvarande vårdcentralen Centrum. Hon tog sin polisexamen 1990 och har bred erfarenhet av polisyrket, bland annat som närpolis, utredare och kommunpolis och jobbade också i fem år på Laholmspolisen innan hon 2013 valdes till regional ordförande för Polisförbundet i Halland.

Efter polisens omorganisation fick hon 2016 motsvarande uppdrag i polisregion Väst och hon ska nu axla rollen som Polisförbundets ordförande med drygt 22 000 medlemmar under sig.
– Som tur är jag inte ensam. Jag har en hel styrelse, ett kansli och 1 300 förtroendevalda i Sverige bakom mig så det känns bra. Jag brinner verkligen för de här frågorna och vill att Polisförbundet ska vara en stark röst för en yrkeskår där våra poliser får bästa möjliga förutsättningar att vara tryggheten och garanten för demokratin och den säkerhet som alla i Sverige behöver, säger Katharina von Sydow.

Hon är medveten om att uppdraget blir en tuff utmaning, särskilt i rådande samhällsklimat där det dagligen talas om polisbrist och svåra arbetsförhållanden för Sveriges poliskår.
– Det finns en högst påtaglig polisbrist, överallt. Man har helt enkelt inte legat i fas med hur många poliser som behövs och så har det varit under många år. Det ligger också en fara i att anställa för många på för kort tid för vi behöver ha handledare, lokaler, bilar, allting på plats så att det inte blir en yrkeskår som bara består till stor del av nyutexaminerade poliser. När jag tog examen 1990 hade jag två handledare som båda hade mer än tio år i tjänst och det kändes väldigt tryggt, så ser det inte ut i dag.


Polisers utsatthet och arbetsmiljö är en mycket viktig fråga för Katharina von Sydow. Foto: Bildbyrån


Polisers vardag med utsatthet, ökad hotbild och våld är en fråga som von Sydow tar på yttersta allvar.
– Det är en allvarlig utveckling som behöver mötas. Vi kan inte eliminera alla risker men vi kan och ska minimera dem. Alla poliser ska kunna känna trygghet både på jobbet och på fritiden och alla poliser ska komma hem efter arbetspassets slut.

På frågan om vilka de största utmaningarna just nu är för svensk polis trycker von Sydow på just att organisationens kostym riskerar att växa för fort.
Hon är också rädd för att politikernas idéer om lösningar kan komma att leda till förslag om snabbutbildning av poliser.  
– Allmänheten har ett högt förtroende för oss och ska det fortsätta så får man absolut inte tumma på utbildningskraven. Vi behöver bli en riktig profession och måste få en treårig utbildning med yrkesexamen och tillhörande yrkeslegitimation och satsa på forskning och yrkesetik för att fortsätta att vara världens bästa poliskår, säger von Sydow och tycker att dagens tvååriga utbildning med sexmånaders aspirantutbildning inte är tillräcklig.

En viktig fråga för medlemmarna i Polisförbundet är lönevillkoren och von Sydow tycker att polisyrket förtjänar bättre betalt.
Hon berättar att lönerna har förbättrats men att lönerna ännu inte matchar polisyrkets ansvar, befogenheter och utsatthet.
– Det måste skjutas till ytterligare medel för att lönerna ska komma upp i en nivå så att unga människor söker till polisutbildningen och vill bli poliser och det krävs också en löneutveckling så att erfarna poliser stannar kvar i yrket. Lönerna är fortfarande för låga och det finns mer kvar att göra, säger Katharina von Sydow.