SAMHÄLLE 2023-08-02 KL. 16:20

Långcykling till förmån för cancerforskning

Av Peter Jakobsson

Hugo Westberg, 8 år, och pappa Karl-Oscar "Kålle" Westberg kommer cyklande på banvallen i Båstad. De har lagt många mil bakom sig de senaste dagarna och det är för en god sak. De samlar in pengar till cancerforskning då Hugos mamma har obotlig cancer.

Långcykling till förmån för cancerforskning
Hugo och Kålle är glada över att de kommit så långt och att insamlingen gått bra. Nu återstår bara några mil och en övernattning innan målet nås. Foto: Peter Jakobsson

Hugos mamma Anna, Kålles fru, fick bröstcancer som de hoppades blev botad i ett tidigare skede men nu har cancern återkommit, spritt sig och utsikterna är att det blivit obotligt.

– Det är inte mycket vi kan göra i just detta fall nu men vi tyckte att det kändes viktigt att hjälpa till att samla in pengar till cancerforskningen, säger Kålle.

För att uppmärksamma insamlingen så tyckte Hugo att de skulle göra en lång cykeltur från hemmet i Alingsås till mormor och morfar i Höganäs och samtidigt kontakta media för att göra insamlingen uppmärksammad.

Flera media har nappat på Hugos briljanta idé. Både tidningar och radio har varit i kontakt med dem under resan och när de på sjätte dagen in i cyklingen skulle passera Båstad så var Bjäre NU på plats för att prata med killarna.

Far och son kommer med gott mod till gamla stationen i Båstad. Det är inga racingcyklar eller påkostade specialkläder de kommer med.

– Vi tog det vi hade, förklarar Kålle som cyklar på en gammal damcykel med korg i fram och barnsadel på pakethållaren. Bakom cykeln drar Kålle en gammal cykelvagn där de har tält, kläder och proviant.

Hugo cyklar på storebrorsans mountainbike från ett billigare märke. På sig har de vanliga träningskläder och gympaskor.

– Tycker det är bra att visa att det inte måste vara en material-sak att göra en lång cykelresa, påpekar Kålle.

På den sjätte dagen kom Hugo och pappa Karl-Oscar "Kålle" Westberg till Båstad under cykelturen de gör för att samla in pengar till cancerforskning. Foto: Peter Jakobsson

Totala sträckan såg på kartan ut att bli runt 30 mil men de har inte blivit snabbaste vägen överallt.

– Vi har cyklat lite kringelikrokar för att komma förbi vissa platser så vi har nog cyklat 30 mil redan och har ett antal mil kvar innan vi är framme, säger Kålle.

För en tränad cyklist är dryga 30 mil inte några större problem men Hugo är en vanlig kille på 8 år som inte cyklar mer än vad killar i hans ålder brukar göra. Nu har han trampat på duktigt i flera dagar.

Vad är svårast med cyklingen?

– Det är väl när det har regnat mycket, säger Hugo och påpekar att benen känns pigga men ibland märks lite träningsvärk.

För att få energi under cyklingen så har det gått åt ett antal power-bars och Snickers. På nätterna har de oftast tältat i det fria.

– Vi blev bjudna till ett vandrarhem en natt, berättar Kålle.

Målet med äventyret var Höganäs men de vågade knappt tro att de skulle klara det, nu ser det ut att gå vägen.

– Jag trodde nog att vi kanske skulle orka till Varberg men sen har det bara flutit på, säger Kålle och berättar vidare att samtalen mellan far och son har flutit på när de cyklat så det har känts som tiden gått fort.

Familjen har startat ett Instagramkonto (@thewestbergfamily) där de visar upp sin resa.

– Där försöker vi få uppmärksamhet och där finns det också länk till insamlingen, säger Kålle.

Målet för insamlingen var en tusenlapp per mil, så cirka 30 tusen kronor totalt. I skrivande stund är insamlingen redan uppe i över 37 tusen men de ser gärna att det blir mer. Allt går oavkortat till bröstcancerforskning.

Mamma Anna är nu väldigt stolt över sina kämpande familjemedlemmar.

– Hon tyckte det var galet och trodde inte vi skulle klara det men nu är hon väldigt stolt, säger Kålle.

Efter en kortare lunchpaus vid Båstad gamla station fortsatte turen mot dagens mål som är Ängelholm. På torsdag sikar de på att vara framme i Höganäs.

– Då ska vi vila ut lite och ha kul, säger Hugo.

– Ska bli skönt att duscha och tvätta alla våra kläder, tillägger Kålle.

Hugo och Kålle hoppas nu att Bjäreborna också är godhjärtade och vill hjälpa till att donera lite till insamlingen så resterande biten på cykelturen känns ännu mer betydelsefull.

Insamlingen kommer fortsätta flera veckor efter de kommit fram så alla som vill får möjlighet att donera.

Länk till familjens Istagramkonto: @thewestbergfamily

Länk för att donera pengar till insamlingen:

https://donate.metavivor.org/fundraiser/4815111?is_new=true