Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-11-22 KL. 06:03

Kyrkoherden: ”Vi är så trötta på det här”

Av Rickard Gustafsson

Kriminella som utnyttjar öppenheten på svenska kyrkogårdar har blivit ett allt större problem. Stölder av metallprylar skapar stor frustration och sorg för både kyrkan och gravrättsinnehavare.
– Tjuvarna ser inte de känslomässiga problemen som det här skapar för människor, suckar Anette Rajaniemi, kyrkoherde i Höks pastorat.

Kyrkoherden: ”Vi är så trötta på det här”
Kyrkoherden Anette Rajaniemi är innerligt trött och frusterad över det ständigt återkommande stölderna på kyrkogårdarna i Höks pastorat. Foto: Johan W Jönsson/Arkivbild

För de allra flesta är en kyrkogård en vacker plats där man visar respekt och vördnad. För en liten klick kriminella är det dessvärre som vilken annan brottsplats som helst.

I flera års tid har kyrkogårdar i södra Halland utsatts för plundring, främst föremål i koppar. Åskledare, stuprör, fönsterbleck och till och med gravstensdekorationer är lovligt byte.

Att ge sig på och skända gravplatser är direkt kränkande.

– Det är dit vi går för att sörja och det är dit vi går för att vara nära dem vi älskar. De här tjuvarna ser inte de känslomässiga problemen som det här skapar för människor, säger kyrkoherden Anette Rajaniemi.

Stölderna har varit många på senare tid. Sedan starten på 2023 har de två pastoraten, Hök och Laholm, gjort totalt 26 polisanmälningar, enligt statistik från Laholmspolisen.

Utöver det tillkommer ett stort antal anmälningar från drabbade privatpersoner.

– När det gäller enskilda gravar så är det ju gravrättsinnehavarna själva som får polisanmäla och ersätta de saker som är på deras gravar. Det här är jobbigt och vi är väldigt trötta på att de här stölderna aldrig tar slut, säger Anette Rajaniemi.

Hishults kyrka, en av många kyrkogårdar som haft tjuvbesök under hösten. Foto: LT/Arkivbild

Under senhösten har Höks pastorat haft påhälsning på kyrkogårdarna i Knäred, Ysby och Hishult. Så sent som den 19 november polisanmälde en gravrättsinnehavare en stöld av ett metallkors från en grav på kyrkogården i Skogaby.

Att få stopp på stölderna känns utsiktslöst då Svenska kyrkan och pastoraten har små möjligheter att vidta åtgärder.

– Kyrkogårdarna är och ska vara en öppen och tillgänglig plats för alla. Vi kan ju inte stänga igen eller sätta upp övervakningskameror för det är en offentlig plats där man ska kunna befinna sig utan att bli filmad, säger Anette Rajaniemi.

Hon tillägger:

– Det här engagerar oss jättemycket men vi ser inte att vi har så mycket möjligheter att göra någonting åt det. Det är också det som känns så frustrerande.

Det låter lite hopplöst?

– Ja, men hade det funnits möjlighet att förhindra det så hade ju hela Svenska kyrkan och alla kyrkogårdar gjort det. För vi är långt ifrån de enda som drabbats i Sverige.

Kyrkoherden vill inte gå så långt att man rekommenderar eller uppmanar gravrättsinnehavare att undvika viss typ av utsmyckning på gravar.

– Det måste man själv få ta beslut om. Vi kan inte gå in och försöka styra sådant för det är så mycket känslor involverat och människor måste få göra som de vill med sin egen grav.

LÄS MER: Kulturmiljölag bidrar till stölder på kyrkogårdar