SAMHÄLLE 2022-04-26 KL. 11:44

Kollektivtrafiken – fridstörande inslag i Mellbystrand?

Av Rickard Gustafsson

Många klagar över att det är för få bussturer. En mellbystrandsbo tycker dock att antalet bussturer längs Kustvägen är för många och vill se en annan sträckning. Hon oroas över att bussarna vid 42 tillfällen varje dag passerar hennes hus vilket stör lugnet och fågelsången.

Kollektivtrafiken – fridstörande inslag i Mellbystrand?
Mellbystrandsbo är missnöjd med turtätheten utmed Kustvägen – för många anser kvinnan. Foto: Arkivbild

I ett brev till kommunen undrar mellbystrandsbon om det är rimligt att det ska gå 21 bussturer längs Kustvägen i Mellbystrand per dag. Det innebär att bussarna passerar hennes hus 42 gånger.

Efter att kvinnan själv studerat bussarna och konstaterat att buss efter buss (exklusive skolbussarna) går tom vill hon se en annan sträckning där bussarna precis som tidigare går Kustvägen - Rombergs väg - Gränsvägen - Birger Pers väg – Kustvägen.

Det skulle innebära hälften så många turer förbi hennes bostad, vilket får till följd att hon kan njuta av lugnet och fågelsången i hennes fritidshus som hon köpte för 30 år sedan för avkopplingens skull.

Hon frågar sig även om det är trafiksäkert att ha så frekventa bussturer på en så smal väg där det framför allt sommartid är hård trafikbelastning med många husbilar, husvagnar, bilar och cyklister som ska till och från stranden.

Kommunens tackar för mottagen synpunkt, men förklarar att kvinnan får vända sig till Region Halland som planerar turtäthet och ansvarar för kollektivtrafiken i Halland.