SAMHÄLLE 2021-11-11 KL. 15:00

Knarkpåverkad bilist voltade i Genevad

Av Joakim Ormsmarck

Den 26-årige man som i februari i år voltade på riksväg 15 i höjd med Genevad har i Halmstads tingsrätt dömts för grovt rattfylleri. Mannen undvek fängelse då domstolen menar att det finns särskilda att istället utdöma skyddstillsyn och vård.

Knarkpåverkad bilist voltade i Genevad

Olyckan inträffade den 5 februari i år på riksväg 15 i Genevad. Det var vid tidpunkten halt väglag när den 26-årige mannen fick sladd och körde av vägen. Färden gick ut på en åker, över en slänt, där bilen voltade och landade därefter på vägen igen och blev liggande på taket.
Mannen klarade sig relativt oskadd vid olyckan men fick en spricka i axeln och i båtbenet.

I tingsrätten erkände mannen gärningen och berättade att han vid tidpunkten var påverkad av morfin och alprazolam. Anledningen till att han körde bil drogpåverkad var att han kände sig tvungen att komma hem till sin flickvän som mådde psykiskt dåligt.
Tingsrätten anser att 26-åringen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri och att påföljden normalt sett ska bestämmas till fängelse.

Domstolen menar dock att det finns särskilda skäl att istället döma mannen till skyddstillsyn och vård. 26-åringen är tidigare ostraffad och har visat prov på att han vill bli kvitt sitt drogberoende och kontakter med kriminella personer.

Text: Rickard Gustafsson