SAMHÄLLE 2021-12-14 KL. 07:00

Knäredsbo nekas personlig reg-skylt på bilen

Av Rickard Gustafsson

Knäredsbon hade ansökt om att få ha ”M88” som registreringsskylt på sin bil. Transportstyrelsen säger nej och menar att teckenkombinationen är stötande och att den anspelar på vapen.

Knäredsbo nekas personlig reg-skylt på bilen
Knäredsbon fick blankt nej när han ansökte om sin nya registreringsskylt. Bilden är ett montage.

Att beställa en personlig registreringsskylt till bilen är ett sätt att göra bilen lite mer unik och i de flesta fall fångar de andras uppmärksamhet. Det kostar 6 200 kronor och kan vara en billig och bra reklamplats för dig själv eller ditt företag.
Ansökan görs hos Transportstyrelsen, vilka också är de som beslutar om en teckenkombination ska godkännas eller ej.

En knäredsbo ansökte tidlgare i höstas om att få ha en nummerplåt med ”M88” på fronten.
Icke sa nicke, menade Transportstyrelsen och avslår nu ansökan. I den korta redogörelsen i myndighetsbeslutet står det att den begärda teckenkombinationen ”kan uppfattas som stötande” och menar att den ”anspelar på vapen”.

Vilken typ av vapen beskrivs inte av myndigheten men en snabb sökning på internet visar att ”M88” är ett typmärke på en semi-automatisk pistol som produceras av en serbisk vapentillverkare. "M88" är även en ett gevär som används av amerikanska Navy Seals.

Men enligt samma google-sökning skulle "M88" också kunna vara en beteckning för en bilmotor, en kommunikationsradio i en lastbil eller en smidig och varm vinterhandske med extra tjockt foder.

Varför knäredsbon valt teckenkombinationen ”M88” framgår inte av myndighetens beslut, men klart är i vart fall att beslutet inte kan överklagas.