Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-09-20 KL. 06:10

Katastrof-år för unika laxfisket

Av Carina Nilsson

Årets laxfiskesäsong ser ut att bli en av de sämsta någonsin i Stensån, som har en unik vild laxstam.
– Vi har fyra fångade laxar hittills, det är en katastrof, säger Mikael Iwansson som är ordförande i Stensåns mellersta fiskevårdsområde.

Katastrof-år för unika laxfisket
Stensån löper genom Mikael Iwanssons gård och här brukar han kunna höra hur fisken plaskar, men i år har det varit tyst. Foto: Carina Nilsson

Laxfiskesäsongen i Stensån närmar sig sitt slut. Och trots att det har varit gott om vatten i ån i år, vilket är bra för laxen, har fisket varit riktigt dåligt. Det oroar Mikael Iwansson och många andra som värnar om åns unika laxstam.

Mikael bor själv precis intill ån, lite väster om Våxtorp, och märker förändringen.

– För tio år sedan rapporterades det in runt 80 laxar på en säsong. Hittills i år har vi alltså fyra. Förr när man gick längs ån så hörde man alltid hur laxen plaskade i hålorna, men nu är det helt tyst, säger han.

Även förra året var ett uselt år för laxfisket i ån. Då rapporterades endast sex fångade laxar i fiskevårdsområdet som sträcker sig från väg 24, i höjd med Stackarp, ut till bron över E 6.

Mikael tror att det finns flera faktorer bakom nedgången, men att det framför allt beror på utfiskningen i haven med stora trålare.

– Världsnaturfonden har konstaterat att räkorna har minskat och de är en viktig föda för laxen här på västkusten, det är därför de får sin rosa färg. I Öresund införde man trålningsförbud och där ser vi hur både torsk och sill har kommit tillbaka liksom den blå tonfisken som har varit borta i många år, säger han.

Han är också kritisk till att nätfisket i Laholmsbukten fortsätter som vanligt.

– Det är ett husbehovsfiske för vem som helst men med tanke på hur otroligt lite lax det finns så kanske man skulle pausa det i några år.

De senaste åren har det gjorts flera stora åtgärder i Stensån för att gynna laxstammen.

– Stensåns vattenråd har fått närmare två miljoner i stödpengar för att skapa fler lekplatser. Men finns det ingen fisk som kan gå upp och leka så hjälper det ju inte, säger Mikael.

En annan teori han har är att minskningen av lax kan bero på efterdyningar av den svåra torkan 2018 då det var extremt lite vatten i ån.

– Det är möjligt att effekterna inte kommer förrän några år efteråt, säger Mikael.

Det finns dock ljus i mörkret. I somras gjorde länsstyrelsen ett elfiske längre uppströms ån.

– Då fick de många laxsmolt vilket ger hopp om att stammen kan hämta sig på sikt, säger Mikael.