Av Rickard Gustafsson
Familjen Einarsson fick genom lokalmedia veta att kommunen beviljat sig själva bygglov för parkering på deras mark i Mellbystrand. I fyra månader har de inte hört ett ljud från kommunen som nu får kritik för att ånga på med planerna utan att vilja diskutera en affärsuppgörelse. Ansvarig tjänsteman medger att kommunikationen kunde varit bättre men att ärendet rullar på enligt det sätt parterna kommit överens om.
Texten har uppdaterats med kommentarer från kommunens plan- och exploateringschef, Mikael Lennung.
Det är en minst sagt överraskad och häpen markägare som LT talat med. Beskedet om att kommunen gett säsongsbygglov för cirka 170 p-platser på ängen söder om Ejdervägen kom till ägarfamiljens kännedom genom lokala medier.
Kim Ejnarsson, som äger marken tillsammans med åtta släktingar, berättar att han blev kontaktad av kommunen i vintras.
Syftet? Att inleda diskussion om lösning på parkeringsproblematiken som uppstått efter att Mark- och miljödomstolen i Vänersborg bestämt att stoppa biltrafiken på stranden.
– Vi hade en dialog först om att sälja eller arrendera ut marken, men det jag framförde var inte av intresse. Därefter återkom de och frågade om de kunde ansöka om bygglov så att det därefter kunde göras en värdering av marken. Innan dess var det inte lönt att prata, menade kommunen, eftersom det utan bygglov inte går att använda marken till parkering, berättar Kim.
Ejnarsson fann frågan en smula märklig men gav klartecken och fick senare besked om att ansökan lämnats in. Månaderna gick och när sommaren började lida mot sitt slut trodde han att frågan sedan länge var utagerad.
– Efter att domstolen avslagit överklagandena har jag inte hört ett ljud och det var tidigt i våras. Kommunen har inte förankrat de här planerna med oss. Det går ju bara att skratta åt den här lekstugan, säger han.
Kim och Kristian Ejnarsson är två av nio delägare till fastigheten där kommunen beviljat sig själva bygglov för att anordna säsongsparkering. Planer som markägarna knappt själva kände till. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv
I dagsläget finns ingen överenskommelse mellan parterna, än mindre har kommunen presenterat ett förslag på affärsuppgörelse.
– Det finns inget erbjudande om arrendeavtal eller att få köpa marken, ingenting, säger markägaren Kim Ejnarsson.
Kan ni som markägare tänka er att ha en parkering där?
– Ja, det kan vi. Eventuellt. Jag har presenterat för kommunen vad vi vill.
Politiker i samhällsbyggnadsnämnden tar emot uttalandena med stor förvåning.
– Det är uppseendeväckande och helt exceptionellt att kommunen söker bygglov på privat mark utan att det sker i samförstånd med markägaren, säger Birger Bäkmark (MED) som reserverade sig mot beslutet.
Det var inget som diskuterades under nämndens sammanträde?
– Nej, ingen frågade för vi trodde naturligtvis att markägaren var involverad i planerna, säger Bäkmark.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Thor Gunnar Bjelland (M) och oppositionsledamoten Birger Bäkmark tog för givet att kommunens bygglovansökan lämnats in i samförstånd med markägaren. Foto: Bo Bjelvenstedt/Rickard Gustafsson
Nämndens ordförande, Thor Gunnar Bjelland (M), berättar att det är kommunens plan- och exploateringsavdelning och kommunstyrelsen som hanterar kustparkeringsärendet.
– Jag betvivlar inte det som markägaren säger, men i vår nämnd har vi bara haft att ta ställning till själva bygglovet och vi trodde väl att det var en gemensam intention. Varför skulle vi annars behandla ärendet?
Bjelland tillägger:
– Jag ska inte uttala mig för jag vet inte vad som hänt, men rent generellt anser jag att vi måste uppträda schysst mot folk. Man ska inte behöva läsa i tidningen, utan bli informerade i förväg om vad som händer.
Plan- och exploateringschefen Mikael Lennung har för tillfället semester och medger att kommunikationen med markägaren kunde varit bättre. Samtidigt anser han att bygglovsansökan skett i samförstånd.
– Vi hade en diskussion om att köpa eller nyttja marken, men hade inte samma uppfattning om hur marken skulle värderas. Då landade vi att söka bygglov och jag kände mig trygg i att vi var överens om den gången. Jag ställde kontrollfrågor både en och två gånger för att det inte skulle bli några missförstånd, men nu blev det ju olyckligtvis det i alla fall.
Någon dialog under den fyra månader långa bygglovsprocessen har inte ägt rum och Lennung säger sig ha viss förståelse för markägarens kritik.
– Jag har inte haft stenkoll på ärendegången och hade det inte varit augusti och ledighet hade jag kanske vetat om statusen på ärendet och kunnat informera markägaren, men det har jag kort och gott inte haft. Egentligen går det aldrig ha för mycket dialog i den här typen av ärenden och det tar jag naturligtvis med mig.
LÄS MER: 170 p-platser på strandnära grönområde