SAMHÄLLE 2021-11-16 KL. 12:09

Jan-Erik besviken på försämringar vid Smedjebackens kök

Av Johan W Jönsson

Smedjebackens kök har öppnat för pensionärer igen. Men det har blivit försämringar. Det går inte att äta på helgerna längre och det går inte att få mat för avhämtning. “Jag tycker att det är synd. Det fungerade så bra innan pandemin. Varför har de försämrat det för oss?”, säger Jan-Erik Nilsson.

Jan-Erik besviken på försämringar vid Smedjebackens kök
Jan-Erik Nilsson (till höger) är besviken på försämringarna som blivit vid Smedjebackens kök efter återöppnandet efter pandemistoppet. Bild: Johan W Jönsson/arkiv

Jan-Erik opererade nyligen sin höftled och för tillfället får han hålla sig hemma. Han skulle vilja fortsätta äta Smedjebackens goda mat och han hoppas snart kunna göra det på plats igen.
– Innan gick vi dit och åt, även lördagar, söndagar och andra helger, och allt var frid och fröjd. Man kunde dessutom ringa klockan åtta på morgonen och beställa mat och hämta hem om man var på sjukbesök eller annat. Det var aldrig några problem, säger han.

Efter pandemin fungerar det dock inte på samma sätt. Köket har stängt för pensionärer utifrån under helgerna och det går inte att beställa mat för avhämtning.
– Mina kompisar får inte lov att ta hem en portion mat till mig. Jag tycker att det är ynkligt. Jag klarar mig och fixar det. Men jag tycker att det är märkligt. Varför får man inte hämta och varför får man inte äta lördag söndag? Köket är ändå öppet, säger Jan-Erik.

Henrik Årneby är måltidschef på Laholms kommun och förklarar hur kommunen resonerar. Han har förståelse för att det blivit en omställning för många då förändringen skett under coronapandemin.
– Vi har ju systemet med matdistribution där allt går centralt genom Lingårdens kök i Laholm till hela kommunen nu. Innan var det spritt på alla kommunens äldreboendens kök och då kunde vi erbjuda packade matlådor för upphämtning. Det kan vi inte nu, säger han.

Om Jan-Eriks kamrater vill ta hem mat till honom i medhavd matlåda, går det bra?

– Det är ingen som kommer stoppa dem om de vill sköta det själva. Men vi har inte servicen där man kan beställa matlådor som vi packar längre. Det handhavandet finns inte kvar nu när det sköts centralt. Det är en större fråga som vi får ta ihop med socialförvaltningen i så fall.

– Men att hans kompisar betalar för en portion mat och tar med sig den hem istället för att äta i restaurangen. Det har vi inga invändningar mot, säger Årneby.

Att Smedjebackens kök inte har öppet för pensionärer under helgtid just nu är en personalfråga, menar Årneby.
– Det är så tillfälligt. I och med att vi haft stängt så lång tid under corona så har vi inte den bemanningen på plats för att kunna ha öppet som tidigare. Men vi planerar för det och förhoppningsvis så öppnar vi helger i januari. Det är ett beslut fattat av socialförvaltningen.

Jan-Erik Nilsson är inte helt nöjd.
– Vi får se hur det blir. Jag tror inte riktigt på det. Vi får hoppas på det bästa. Jag hade velat att man skulle kunna ringa på morgonen och hämta sin mat i en form som man kan värma i micron, som vi gjorde tidigare. Det är en försämring men vi får se vad det blir av det, säger han.