Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-05-20 KL. 08:25

"Jag hoppas inspirera fler tjejer"

Av Carina Nilsson

Sex år i rad har Lizzie Magnusson från Båstad blivit vald till bästa gruppchef i Ungdomsbrandkåren i Laholm, där hon har varit med sedan hon var tolv år.
Nu har hon fått Bjäre Zontaklubbs stipendium på 5000 kronor för sitt engagemang.


Båstadtjejen Lizzie Magnusson har varit med i ungdomsbrandkåren i Laholm sedan hon var tolv år. Nu har hon prisats för sitt engagemang. Foto: Carina Nilsson

Ungdomsbrandkåren i Laholm är en av Sveriges största med 36 medlemmar mellan 12-18 år. Lizzie Magnusson gick med redan när hon var tolv.

– Jag gick i skolan i Skottorp när vi fick besök av ungdomsbrandkåren. Det var en tjej som var ledare där, jag tyckte hon var så cool och hon inspirerade verkligen mig, säger Lizzie.

Verksamheten var precis så intressant som hon hoppades.

– Vi har lärt oss om sjukvård, hur eld beter sig, rökdykning, livräddning och mycket annat, säger Lizzie.

För hennes del har engagemanget också betytt att hon har fått utbildning i ledarskap och har blivit gruppledare och gruppchef.

– Jag har också fått vara med och lära ut brandsäkerhet i skolorna. Det handlar ofta mer om teknik än om råstyrka, när vi till exempel ska släpa slang. Jag har alltid upplevt att det råder jämställdhet inom räddningstjänsten och ungdomsbrandkåren, säger hon.

Lizzie Magnusson är numera ledare inom ungdomsbrandkåren och har också utbildat skolbarn i brandsäkerhet. Foto: Carina Nilsson

Lizzie fyller snart 19 och tar studenten från naturvetenskapliga programmet vid Akademi Båstad. Till hösten planerar hon att studera och helst vill hon läsa marinbiologi i Göteborg.

– Men jag lär komma hem till familjen på helgerna så jag räknar med att fortsätta i Ungdomsbrandkåren. På sikt hade jag gärna blivit deltidsbrandman, säger hon.

Stipendiepengarna från Bjäre Zontaklubb kommer väl till pass då Lizzie håller på att ta körkort. Stipendiet öppnar också för att kunna söka Zontas internationella stipendier.

– Det känns jätteroligt att bli uppmärksammad och jag hoppas att jag kan inspirera andra tjejer till att gå med i räddningstjänsten, säger hon.

Fakta: Zonta har en lång tradition av att stödja flickor och kvinnor att ta en ledande roll i näringsliv och samhälle genom våra stipendier inom områden där kvinnor är underrepresenterade.