SAMHÄLLE 2022-07-04 KL. 11:22

”Inte fått några signaler på att det varit strul”

Av Rickard Gustafsson

När LT kontaktar ordföranden i Region Hallands tillväxtutskott, Helene Andersson (C), berättar hon att hon inte hört talas om att IP-Only annullerat fiberavtalen för flertalet hushåll i Laholms kommun. Samtidigt kan hon inte lämna något svar på om regionen kan hjälpa till att lösa knutarna mellan fiberföretaget och de privata markägarna.

”Inte fått några signaler på att det varit strul”
Helene Andersson (C), ordförande i Region Hallands tillväxtutskott, säger till LT att hon inte hört talas om problemen som uppstått mellan IP-Only och privata markägare. Foto: Arkiv/Anders Andersson

Region Halland upphandlade och tecknade 2016 ett samarbetsavtal med IP-Only med målsättningen att fiberisera Hallands landsbygd.

I en gemensam debattartikel samma år slog regionens ledande politiker, från både de styrande och oppositionen, fast hur samhällsviktigt det här avtalet var för att skynda på digitaliseringen av Halland och hur viktig utbyggnaden var för demokratin.

”Det är med invånaren i fokus som Region Halland tar det regionala utvecklingsansvaret genom att skapa förutsättningar för ett länsövergripande fibernät i hela Halland”…”Avtalet med IP-Only gör det möjligt att erbjuda alla hushåll, fritidshus och företag i Halland tillgång till bredband på 100Mbit/s till år 2020.”.

Att det nu, sex år efter avtalets undertecknande, finns hushåll som fått besked om att de inte kommer få fiberbredband kommer som en överraskning för Helene Andersson (C), ordförande i Region Hallands tillväxtutskott.
– Det känner jag inte till och jag har inte fått några signaler på att det varit strul. Men jag tar naturligtvis det med mig och vi måste kolla upp det här och förstå vad som hänt. Jag tycker att det är jättetråkigt att det blivit så här, säger hon till Laholms Tidning.


Helene Andersson (C), ordförande i Region Hallands tillväxtutskott, hoppas att situationen ska kunna lösas genom dialog med markägarna. Foto: Anders Andersson


Andersson berättar att hon ska ta upp ärendet med ansvariga tjänstemän på regionen.
– Vi måste sätta oss ned och jobba med den här frågan. Om inte IP-Only och markägarna kommer överens då är det ledningsrätt som de får driva och då är det risk att det tar mycket längre tid. Frågan är om det finns andra lösningar i dag, till exempel mobilt bredband.

Tillväxtutskottets ordförande hoppas dock att den uppkomna situationen kan lösas utan juridiska processer.
– Pratar folk med varandra så borde det kunna gå att lösa, kan jag tycka. Vi kanske kan hitta andra vägar. Vi kan inte vara nöjda innan vi har 100 procents täckning för det här är en jätteviktig infrastruktur för hela Halland, säger Helene Andersson.

LÄS MER: