Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-09-11 KL. 10:57

Ingen folkomröstning om skolorna förrän 2025

Av Rickard Gustafsson

Ska Laholm få sin första lokala folkomröstning någonsin? Det räcker att 14 av 41 ledamöter i fullmäktige ställer sig bakom folkinitiativet för att rädda skolorna i Ahla och Genevad och allt tyder på att så blir fallet.
– Som det visat sig hittills så finns det någon rösts övervikt, säger Peter Berndtson (SD).

Ingen folkomröstning om skolorna förrän 2025
Nu står det klar att en folkomröstning om skolorna inte blir av förrän tidigast nästa år. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Redan i mars drogs ett folkinitiativ i gång för att rädda småskolorna i Ahla och Genevad.

I maj, några dagar innan ett extrainsatt fullmäktige beslutade att lägga ned skolorna, nåddes målet, tillika kravet, med namnunderskrifter från minst tio procent av de röstberättigade.

När frågan om att genomföra folkomröstning lyftes på kommunfullmäktige i juni sköts ärendet på framtiden för att utreda finansieringen av den samma.

Nu är det färdigutrett och 24 september ska fullmäktige fatta beslut om folkomröstning eller inte.

Skulle det bli ett ja krävs, enligt reglementet, att kommunen samråder med valmyndigheten minst tre månader före valdagen. Med huvudräkning och snabbt ögonkast i almanackan innebär det att en folkomröstning tidigast kan äga rum på julafton.

Ett val i jul- och nyårsveckan är omöjligt rent praktiskt, vilket innebär att årets hetaste lokala fråga först kommer avgöras nästa år.

Stora delar av oppositionen, med Peter Berndtson (SD) i spetsen, vill se en folkomröstning. Kommunrådet Ove Bengtsson (C) och partierna i Ansvar för Laholm är av motsatt åsikt. Foto: Bo Bjelvenstedt/Arkiv

När ärendet behandlades i kommunstyrelsen slutade det med votering, 6-3. De styrande partierna i Ansvar för Laholm röstade mot en folkomröstning medan Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling var för.

Vallagen säger dock att det räcker med en 1/3 majoritet för att en folkomröstning ska genomföras och allt talar för att oppositionen (SD, MED, V och LP) får ihop de 14 röster som behövs.

– Som det visat sig hittills så finns det någon rösts övervikt, säger Peter Berndtson (SD).

Partierna i Ansvar för Laholm har sedan länge motsatt sig en eventuell folkomröstning och förklarat den som ”meningslös och dyr”, eftersom det ”nödvändiga” beslutet om skolorganisationen redan har klubbats.

– I EU-valet låg det nånstans runt 800 000-900 000 kronor och vi räknar med att det kostar runt miljonen, kanske något lägre. Det är väldigt bortkastade kommunala pengar att genomföra detta och det vidhåller jag fortfarande, plus all den tid det tar att genomföra, säger Ove Bengtsson (C).

Kommunrådet tillägger att kostnaden kommer landa på 2025 års budget, vilken klubbas först i november.

– Som jag ser det är det i utbildningsförvaltningens budget som vi får hitta de pengarna, för det är deras verksamhet det handlar om. Men vi får ta en funderare på var vi ska ta medlen.

Peter Berndtson anser att folkomröstningen måste genomföras.

– Det här är ett verktyg som väljarna har och det är vår skyldighet att genomföra den, men det finns ju naturligtvis en prislapp på det.

Fakta: Folkomröstning i Laholms kommun

Om kommunfullmäktige den 24 september beslutar att genomföra en kommunal folkomröstning innebär det att fullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram förslag om:

• Dag för omröstningen

• Omröstningsdistrikt och omröstningslokaler

• Den fråga och de svarsalternativ som ska ställas till de röstberättigade

• Röstsedlarnas antal, innehåll och utseende

• Om röstning kan ske på annat sätt än genom personlig inställelse i omröstningslokalen

• När röstsammanräkningen senast ska vara avslutad.