Klik venligst
SAMHÄLLE 2022-10-04 KL. 13:09

Hyresgäster i Laholm riskerar chockhöjda hyror

Av Rickard Gustafsson

Redan innan bostadsmarknadens parter satt sig vid förhandlingsbordet kring 2023 års hyror flaggar Fastighetsägarna GFR för en höjning med 10 procent från årsskiftet i Laholm och Halland. Helt otänkbart, svarar Peter Olsén förhandlingschef på Hyresgästföreningen som anser att utspelet försvårar de kommande förhandlingarna.

Hyresgäster i Laholm riskerar chockhöjda hyror
Hyresgäster runt om i Laholms kommun bör räkna med att hyrorna efter årsskiftet höjs rejält mycket mer än de gjort på senare år. Fastighetsägarna har gått ut stenhårt inför förhandlingen och kräver 10 procents höjning. Foto: Rickard Gustafsson

Hyresförhandlingarna för 2023 är precis i sin linda, men redan nu står det klart att förhandlingarna mellan Fastighetsägarna, allmännyttans bolag (Laholmshem) och Hyresgästföreningen kommer bli rejält utdragna och svåra.

I en tid när alla aktörer sitter i en tuff ekonomisk sits har Fastighetsägarna GFR:s vd Rikard Ljunggren gått ut i media och satt hård press på förhandlingsparten Hyresgästföreningen genom att yrka på omkring 10-procentiga hyreshöjningar i Laholm och Halland.

I själva verket skulle höjningarna behöva vara ännu större, menar Ljunggren.
– Fastighetsbranschen upplever idag kostnadsökningar som egentligen skulle behöva hyreshöjningar på uppemot 25 procent. Men vi följer trepartsöverenskommelsens modell och fokuserar på få täckning för en del av den historiska kostnadsökningen. Det innebär att branschen tar ett stort samhällsansvar, men hyresvärdarna kan inte agera ensam krockkudde i denna situation. Det skulle riskera hyresrättens överlevnad på sikt.

Exakt hur stort yrkandet blir för Laholm vill Ljunggren inte gå in på utan det presenteras först för Hyresgästföreningen i samband med att förhandlingarna inleds.

Laholmshems vd Peter Johansson tror att hyresförhandlingarna kan bli tuffa, men berättar att parterna lagt en god grund inför diskussionerna genom att sjösätta en ny förhandlingsplattform.
Nytt för i år är att parterna har en överenskommelse kring vad hyrorna ska baseras på, vilket bland annat omfattar räntekostnader, förvaltningskostnader, inflation, uppvärmning samt lokala taxor och avgifter.
– Sen tittar man även på historiska siffror vilka kostnader man har haft tre år tillbaka i tiden och utifrån det förhandlar man. Det här är bestämt för att det ska bli rättvist för alla parter i förhandlingen, säger Peter Johansson.


Peter Johansson, vd Laholmshem, avslöjar ingenting om vad bolaget kommer att yrka på i de kommande förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Foto: Johan W Jönsson/Arkiv


Peter Johansson meddelar att han inte tänker precisera bolagets procentkrav innan förhandlingen, men avslöjar ändå så pass mycket att Laholmshems yrkande kommer att bli högre än tidigare år. 2021 blev höjningen 0,75 procent och för 2022 kom parterna överens om 1,25 procent.
– Vi kommer lägga fram ett yrkande där vi strävar efter att få täckning för våra kostnader. Får vi inte i genom en hyreshöjning så blir det tufft, säger Peter Johansson.
Det ekonomiska läget för Laholmshem är under kontroll men stigande räntor (tidigare lånade bolaget till nollränta nu runt tre procent) och skenande uppvärmningskostnader påverkar bolaget negativt.

De explosivt ökande gaspriserna, som stigit med flera hundra procent sedan Rysslands krig i Ukraina, är det ingen som kunnat förutspå, menar Peter Johansson, och pratar om ökade kostnader för Laholmshem på 3-5 miljoner kronor.
– Vi ser inga tecken på att uppvärmningskostnaderna kommer att minska 2023. Sen vet vi inte vilka stödpaket som kommer från regeringen, vilka utlovades i valrörelsen. Något kommer och det måste det göra för alla företag skriker efter de här stöden.


Peter Olsén, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Norra Skåne, kallar Fastighetsägarnas utspel om tioprocentig hyreshöjning för "helt otänkbar". Foto: Mikael Malmborg


Peter Olsén, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Norra Skåne (där Laholm ingår), tycker att utspelet från Fastighetsägarna är märkligt och kallar det 10-procentiga yrkandet som omöjligt i en tid där hyresgästerna redan är hårt drabbade av inflation, höjda räntor och skenande priser på el, drivmedel och mat.
– Vi är införstådda med att det kanske blir en något högre höjning, men 10 procent finns inte på kartan för vår del. Jag tolkar det som en maximinivå som ligger långt utanför vår horisont och utspelet krånglar till det för oss när vi ska sätta oss ner och realförhandla, säger Olsén.

Att fastighetsägarna skulle ha det så mycket tuffare än andra branscher håller inte Peter Olsén med om. Tvärtom anser han att de står väl rustade för svårare tider.
– Det är en sällsynt jämmersång vi hör från branschen att den är hotad och går på knäna. Vi har gjort vår hemläxa och tittat på hur det står till med ekonomin i företagen och det ser jättebra ut. Det har varit en lång, lång rad av år där fastighetsägarna har fått rejäl kompensation för kostnadsutvecklingen och de har marginaler som hyresgäster inte har, säger Peter Olsén och nämner i sammanhanget att många hyresgäster i Laholm har kallhyra och direktverkande el och redan står inför en ekonomiskt jobbig vinter.