Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-03-06 KL. 14:36

”Hoppas de lånas flitigt men aldrig används”

Av Rickard Gustafsson

Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse har köpt in två hjärtstartare som de lånar ut helt gratis till föreningar och företag vid olika lokala evenemang.
– Vi hoppas på att de lånas flitigt men att de aldrig behöver användas, säger ordföranden Lars-Göran Persson.

”Hoppas de lånas flitigt men aldrig används”
Lars-Göran Persson, Katrine Bergström och Dennis Davidsson hoppas att föreningar och företag kommer att ta chansen att låna hjärtstartare när det vankas evenemang runt om i kommunen. Foto: Rickard Gustafsson

Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse bildades för fem år sedan och ända sedan start har ansökningar strömmat in med önskemål om bidrag för hjärtstartare.

Ordföranden Lars-Göran Persson berättar att förfrågningarna varit så många att de inte riktigt vetat hur de ska hantera situationen.

Priset för en hjärtstartare är drygt 17 000 kronor. Ur ett rättviseperspektiv hade det blivit problematiskt för stiftelsen att ge en eller ett par föreningar bidrag och samtidigt behöva neka andra.

– Då hade alla medel som stiftelsen har gått till hjärtstartare, men då kläckte vi idén att vi i stället skulle skaffa in ett par hjärtstartare för utlåning, säger Lars-Göran.

Sagt och gjort så finns nu två hjärtstartare till gratis förfogande för föreningar och företag som har evenemangsplaner.

Rent praktiskt är det Laholms Sparbank som står för utlåningen.

– Tanken är att man anmäler sitt intresse genom att skicka ett mejl till banken. Det kan vara under en helg eller en dag medan arrangemanget pågår. Det är väldigt enkelt, man hämtar den på kontoret här i Laholm och sen lämnar man tillbaka den här, säger Katrine Bergström, marknadsansvarig på banken.

Två hjärtstartare finns för utlåning på Laholms Sparbank. Genom att skicka ett mejl till banken, gärna i god tid före evenemanget, så kan du som företräder en förening eller ett företag hämta prylarna på kontoret i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson

”Först-till-kvarn”-modellen är det som gäller och målsättningen är att de ska lånas ut så ofta som möjligt.

– Vi hoppas på att de lånas flitigt men att de aldrig behöver användas, säger Lars-Göran Persson.

– De gör ingen nytta bakom kassan i banken utan de ska användas, säger bankens vd Dennis Davidsson.

När ett hjärtstopp inträffar är det inte så dumt att veta hur utrustningen fungerar. Därför kommer stiftelsen och banken även att anordna två utbildningstillfällen – 23 april och 21 maj.

– Det blir ju väldigt bråttom när det händer så det är viktigt man lär sig att använda den på rätt sätt, säger Dennis Davidsson.

Fotnot: När Laholms Sparbank firade 160 år (2017) fick alla bygdegårdsföreningar i Laholms kommun medel från bankens jubileumsfond för att kunna utrusta samlingslokalerna med hjärtstartare.