Klik venligst
SAMHÄLLE 2024-11-18 KL. 14:42

Här sätts julskinkan på prov

Av Carina Nilsson

Julskinka med smak av apelsin och panko-panering, eller en med traditionell senapsgriljering? Eklidens kök tog till ett nytt grepp inför årets julbord och lät tio äldre personer från kommunen utgöra testpanel. På tallrikarna fanns klassiska julrätter, men med två olika smaksättningar.

Här sätts julskinkan på prov
"Nu är jag 90 år så jag lagar inte julmaten själv längre, säger Gerd Jönsson. Hon och Lars Willny föredrog den klassiska julskinkan. Foto: Carina Nilsson

Kommunens biträdande kostchef och måltidsutvecklare Emma Johansson hade tagit med sig idén om en testpanel för årets julrätter från Helsingborg.

Tio äldre personer från kommunen samlades i Eklidens matsal där köket hade lagat två versioner av julskinka, köttbullar och sill bland annat. Det fanns också lite nya tillbehör som grönkålschips, ljumma morötter med ingefära och apelsin samt grönkålssallad med pepparrot, äpple och creme fraiche.

I Eklidens kök lagas mellan 300-400 portioner mat 365 dagar om året. Emma Johansson och Johanna Karlsson visar formar som används för att passerad mat ska få en mer aptitlig form. Foto: Carina Nilsson

De äldre fick provsmaka rätterna i tur och ordning och sedan fylla i ett formulär där de fick välja vilken rätt de tyckte smakade bäst. Testpanelens val kommer sedan att styra vad som serveras på julborden på kommunens äldreboenden.

– Det är viktigt att de som ska äta maten får säga vad de tycker, säger Emma Johansson och får medhåll av Therese Blom som arbetar på Mellangård i Markaryd.

– Jag hoppas att det blir fler sådana här tillfällen. Förutom att man testar och får tycka till om maten så blir det ett samtalsämne och ett tillfälle till social samvaro.

Lennart Rosendahl berömde både maten som testades inför årets julbord men också all mat som lagas i köket på Ekliden. Foto: Carina Nilsson

Lars Willny och Gerd Jönsson var två av dem som provade rätterna.

– Jag har ganska många måsten för julbordet: skinka, Janssons och köttbullar vill jag ha. Och brunkål och gammeldags hackekorv, Lindvalls gör en som är väldigt god, säger Lars.

Både han och Gerd föredrar ett traditionellt julbord, och uppskattar den klassiska skinkan. Men när det kommer till köttbullarna väljer Lars den nya varianten: kökets julköttbulle med kick, vilket innebär smaker av ingefära och dijonsenap.

– Den var god utbrister han och får medhåll av flera i testpanelen för att den är så saftig.

Kocken Johanna Karlsson förklarar:

– Det är svårt med just varmhållningen av köttbullar, de blir lätt lite torra även om vi gör allt för att de inte ska bli det.

Testpanelen fick även följa med ut i köket och se var maten lagas och hur man arbetar i köket. Foto: Carina Nilsson

Mona Lundin tyckte det var väldigt trevligt att vara med i testpanelen.

– Jag tycker om att prova något nytt, det är bara roligt med nya smaker.

Mest nöjd av alla var kanske Lennart Rosendahl.

– Maten är verkligen jättegod här. Jag äter på Ekliden alla dagar i veckan nu, och maten är toppen. Skinkan med panko-panering var väldigt god och bra för mig eftersom den blev glutenfri.

Johanna Karlsson är kock i köket på Ekliden och uppskattade all återkoppling från de äldre, positiv som negativ. Foto: Carina Nilsson

En testpanel med tio äldre personer från kommunen har fått tycka till om årets julbord. Foto: Carina Nilsson

Det gällde att hålla rätt på alla olika rätter som serverades. Foto: Carina Nilsson

Sillen med apelsin och stjärnanis var vacker men föll inte testpanelen i smaken. Foto: Carina Nilsson