Av Carina Nilsson
Hundstallet kommer snart att utöka sin verksamhet med 60 platser. Den ideella organisationen har övertagit lokaler utanför Örkelljunga som ska renoveras innan de kan öppna .
– Vi har ett otroligt tryck på oss just nu, säger Marie Lejon som är verksamhetschef i Skåne.
Hundstallet har idag verksamhet i Åkeshov, Alingsås och Staffanstorp. I Staffanstorp finns det bara tolv platser så den nya anläggningen i Västrarp utanför Örkelljunga blir ett välkommet tillskott.
– Det innebär att vi ökar från 90 till 150 platser i hela Sverige och det blir en jättestor stor skillnad i södra Sverige och Skåne på hur många hundar vi kan ta emot. Just nu sitter vi vid ritbordet och jag hoppas vi kan komma igång med ombyggnaden snart, säger Marie Lejon.
Hundstallet omhändertar både hundar från privatpersoner och från fall där länsstyrelsen har blivit inkopplad.
– Det kan finnas massor av skäl till att man inte längre kan ta hand om sin hund. Ägaren kan ha fått en sjukdom, ett barn kan bli allergiskt och familjeförhållanden kan ändras. Det blir lätt fokus på fallen med misskötsel eller vanvård, men de allra flesta hundägare är jättebra, säger Marie Lejon.
En skiss visar hur Hundstallets nya verksamhet utanför Örkelljunga kan komma att se ut. Bild: Hundstallet
Att trycket på verksamheten är högt förklaras till en del med att antalet hundar ökade stort i Sverige under pandemin. Det har också blivit dyrare att ha djur, priset på foder och veterinärvård har ökat, samtidigt som många andra kostnader för hushållen har ökat.
– Vi får in fler privata ansökningar som handlar om att ekonomin inte går runt, säger Marie Lejon.
De hundar som kommer till Hundstallet går alltid igenom en undersökning hos veterinär.
– Vi tillgodoser det veterinärmedicinska behovet för alla hundar som bedöms få ett fullgott liv efteråt, säger Marie Lejon.
Hundarna omplaceras sedan till nya hem. En del är lättare att placera än andra.
– Vi lägger mycket tid på att hitta rätt hem. Hundens behov ska passa ihop med den nya ägaren och alla får inte den hund de söker, eftersom vi inte vill att hundarna kommer tillbaka. En frisk valp är lättare att omplacera än en äldre hund med medicinska behov. Men vi har också flera äldre personer som söker en äldre hund och det är vi superglada för, säger Marie Lejon.
Marie Lejon är verksamhetsansvarig i Staffanstorp, där det idag finns tolv platser. "Satsningen i Örkelljunga kommer att ge verksamheten ett stort lyft" säger hon. Bild: Tina Grimstedt
Hundstallet är en ideell förening och lever helt på bidrag från olika privatpersoner och företag. Investeringen som ska göras i Örkelljunga görs också med insamlade medel.
– Vi är otroligt tacksamma för alla våra givare. Vårt mål är att ge alla hundar en andra chans, men vår vision är egentligen att vi inte ska finnas eller behövas, säger Marie Lejon.