Klik venligst
SAMHÄLLE 2023-02-01 KL. 06:01

Halländska läkare hinner inte med sitt jobb

Av Rickard Gustafsson

Arbetsmiljöproblemen inom den svenska och halländska vården är så pass allvarliga att de riskerar att bli systemhotande. Det framkommer i en enkät gjord av Läkarförbundet som nu kräver att regeringen tillsätter en nationell kriskommunikation.

Halländska läkare hinner inte med sitt jobb
Läkarförbundet larmar om att bristerna i arbetsmiljön inom vården i Halland och Sverige är så allvarliga att de riskerar att bli systemhotande. Foto: Bildbyrån

Läkarförbundet och Vårdförbundet krävde i början på 2022, gemensamt, att den S-ledda regeringen skulle tillsätta en nationell kriskommission. Man fick inget gehör då och nu hörs samma krav ställas gentemot den nya M-ledda regeringen.

Kravet kommer den här gången från Läkarförbundet efter att ha enkätintervjuat 16 000 medlemmar och sammanställt en rapport med namnet: ”Tiden räcker inte till – återhämtning och patientsäkerhet”.
Den visar, menar ordföranden Sofia Rydgren Stale, att arbetsmiljösituationen inom vården i Sverige och Halland är på väg att bli systemhotande.

Enkäten visar att läkarna i Halland inte hinner med sina arbetsuppgifter inom ramen för sin normala arbetstid och att många läkare saknar möjlighet att ta rast och sällan får den återhämtning de behöver mellan arbetspassen. Många uppger dessutom att de funderar på att gå ner i arbetstid för att orka.

Undersökningen visar utöver det:
• att 2 av 10 läkare i Halland inte hinner med det direkta patientarbetet inom sin normala arbetstid.
• att 4 av 10 av läkare inte hinner med det indirekta patientarbetet (journalföring, remisshantering, receptförskrivning mm).
• att 5 av 10 läkare inte hinner med administrativa arbetsuppgifter inom sin normala arbetstid.

Läkarförbundet skriver i ett pressmeddelande att resultaten visar att arbetsgivarna inom vården i flera avseenden inte lever upp till arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets regler och föreskrifter.

Sofia Rydgren Stale säger att arbetsgivaren har en skyldighet att säkerställa att resurserna anpassas till kraven i arbetet och att så inte sker idag.
– Resultaten av enkäten tyder på att arbetsmiljöproblemen inom vården idag är så pass allvarliga att de på sikt riskerar att bli systemhotande för vissa delar av sjukvården. Regeringen måste tillsätta en nationell kriskommission för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen inom vården.