Av Carina Nilsson
– Det finns såklart finns en oro för vad smittan med ASF kommer att innebära, men branschen har strikta rutiner för smittskydd sedan en lång tid tillbaka. Det säger Magnus Arvidsson från Varberg som är ordförande i Hallands grisföretagare.
– Det är inte roligt att vi har fått in det i Sverige men det kommer inte heller som en jätteöverraskning. De som har utegrisar är så klart mer i riskzonen för smittan, men de som har grisar i stall har under lång tid jobbat med hygienrutiner och smittskydd, säger han och fortsätter:
– Ända sedan vi hade ett stort salmonellautbrott i Avesta på 1950-talet har vi jobbat för att Sverige ska vara salmonellafritt och att smittan inte ska nå konsumenterna. Där är vi unika i vårt land.
Under måndagsmorgonen kom också beskedet från flera olika länder som Australien, Ukraina och Japan att de stoppar importen av svenskt griskött.
– Vi är inte självförsörjande på fläskkött i Sverige, så jag tänker att köttet borde gå att sälja i Sverige. Vi har ingen smitta bland våra tamgrisar och viruset är helt ofarligt för människor.
Magnus Arvidsson är ordförande i Hallands grisföretagare. Foto: Privat
Magnus Arvidsson tycker att det var tur i oturen att den afrikanska svinpesten dök upp i området runt Fagersta.
– Det är inte så tätt mellan svinbesättningarna där vilket minskar risken för smitta till tamsvin. Vi får också heja på det fina jobbet som görs där uppe nu för att begränsa smittan. Jag hoppas och tror att man kan utrota sjukdomen. Den största smittorisken finns bland vildsvinen, kanske behöver man minska ner vildsvinsstammen, för att komma tillrätta med det, säger han.